Novi prostor beogradskog Miksališta namenjen pružanju pomoći izbeglicama ali i njihovoj integraciji u društvo, počeće da radi u sredu, 1. juna, najavljeno je danas na konferenciji za medije koja je održana upravo u novom prostoru u Gavrila Principa 15. Na konferenciji je najavljen i program Mikser festivala 2016 koji se pod krovnom temom “Osetljivo društvo” velikim delom bavi integracijom izbeglica, al ii drugim osetljivim društvenim grupama.

Izvršni direktor Miksera i Miksališta, Ivan Lalić, istakao je da su prostorije u Ulici Gavrila Principa 15, udruženim snagama radnika, volontera, Mikser i Miksalište tima, renovirane za samo 13 dana, a da će novi centar Miksalište 2.0 akcenat staviti na integraciju izbeglica u društvo, uz već ustanovljene aktivnosti prikupljanja i distribucije pomoći.

„U dve barake Miksališta 2.0 biće smešteni distributivni deo, higijenska nega, tuševi, ali će biti organizovani i kursevi i radionice za izbeglice u cilju njihovog uključivanja u savremeno srpsko i evropsko društvo. Ovo će biti mesto relaksiranja pritiska stvorenog usled velikog broja izbeglica koji se nalaze u našoj okolini“, kazao je Lalić na konferenciji za novinare.
Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević ocenio je da je zajedničkim naporima vladinog i nevladinog sektora u pružanju pomoći izbeglicama Srbija pokazala da je zemlja humanosti: „Učinili smo sve što smo mogli, ne samo tim vlade nego tim cele Srbije, i učinili da se predstava sveta o našem narodu drastično poboljša”.
Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Hans Fridrih Šoder izjavio je da nove prostorije Miksališta predstavljaju nastavak procesa započetog pre osam meseci koji je okupio sve one koji su želeli da pomognu izbeglicama, istakavši i sledeće: „Miksalište je pokazalo da je cela Srbija pozitivno reagovala na izbegličku situaciju. Konsenzus vlade, nevladinog sektora i cele javnosti koji je ostvaren prošlog leta predstavlja pravo čudo i treba ga slaviti! Država ne može i ne bi trebalo sama da radi na integraciji izbeglica, već je za to potrebno i angažovanje civilnog društva“, kazao je Šoder.

Povezana vest:  Nova kozmetička kolekcija Žizel Bundhen

Nadovezujući se na aktivnosti Miksališta 2.0, kreativna direktorka Miksera Maja Lalić se osvrnula i na Mikser festival 2016 koji se od 8. do 12. juna održava u Savamali, a čija tema “Osetljivo društvo” snažno poziva na građenje multikulturalnog društva koje prihvata razlike i negovanje humanih vrednosti.

Maja Lalić je istakla ulogu kulture i umetnosti u uspostavljanju “Osetljivog društva”: “Navikli smo da su kultura i umetnost komentatori društvenih dešavanja i promena umesto da budu njihovi katalizatori. Mi smo u praksi naučili, pokrenuvši Refugee Aid Miksalište, da svaka kultutna organizacija ili umetnički kolektiv mogu postati inicijatori promena i početna tačka kulturne, a onda i društvene integracije“,

Povezana vest:  ,,Dani mature’’ u Delta Cityju

Predstavljajući program Mikser Festivala, Lalić je naglasila da će se, pored izbeglica, festival baviti i rodnom ravnopravnošću, ali i pravima drugih osetljivih grupa: „Imaćemo debatu o Romima kao večnim izbeglicama, a o romskom stvaralaštvu će govoriti i gošća Mikser festivala Esma Redžepova, dok će program ‘Ženijalno’ biti posvećen ženama i njihovoj ulozi u savremenom društvu”.