Na osmom FASHIONCLASH festivalu koji je održan u Mastrihtu u Holandiji od 30. juna do 3. jula, kao nastavak saradnje započete na prethodnoj Beogradskoj nedelji mode, organizovana je prezentacija modela domaćih dizajnera inspirisanih našim kulturnim nasleđem.

Modele su prezentoali dizajneri okupljeni oko udruženja Belgrade Fashion Week Design Collective: Tamara Radivojević, Jelena i Svetlana Proković, Evica Milovanov Penezić, Ana Ljubinković , Sonja Krstić, Aleksandra Lalić i Valentina Feher. Pored njihovih modela izloženi su bili i dva originalna komada Zubuna koje je za ovu potrebu ustupilo KUD „Stanko Paunović“ iz Pančeva.

Povezana vest:  Zaposleni kompanije Nestlé poklonili 20.000 sladoleda!

Fashionclash predstavlja veoma inspirišući četvorodnevni festival koji okuplja mlade dizajnere i umetnike čiji je rad usko povezan sa modom. Učešće je vrlo privlačno za sve koji su raspoloženi za veliki modni brain-storming koji ima za cilj plasiranje najinovativnijih modnih rešenja. Festival je podeljen na dva dela: glavni i prateći tematski program koji je predviđen za saradnju sa mladim dizajnerima, uvažavajući sve njihove ideje i kreativna rešenja. Istražujući modu, učesnici Fashionclash-a stiču uvid u psihologiju ljudskog ponašanja i njegove uloge u podrivanju stereotipova. Negujući kulturne razlike i saradnju sa kreativcima iz drugih zemalja, od 2009. godine do danas, Fashionclash je ugostio više od 900 talenatovanih ljudi iz više od 50 zemalja. Na taj način, festival je stekao ugledan renome u svetskim okvirima objedinjujući različite vrste talenata, kultura, umetničkih disciplina i publike.

Povezana vest:  Srpski student plasirao se u drugu fazu Erbasovog takmičenja „Letite na svojim idejama“

Upravo na ovom festivalu svoje internacionalne karijere su počinjali i neki od naših najtalentovanijih dizajnera – Ivana Pilja, George Styler, Milica Vukadinović, Marta Miljanić… koji su kasnije sa istim kolekcijama imali uspehe i na Fashion Week-u u Beogradu.