Pred svima nama koji želimo da smršamo su brojne prepreke, uključujući brojanje kalorija i izbacivanje omiljene hrane sa jelovnika.

Zbog ovih prepreka mnogi ne mogu da se obavežu na skidanje kilograma, ali postoji i drugi način.

Oduvek podstičemo ljude da ne drže dijetu već da prihvate zdrav način života koji podrazumeva pametne izbore i više fizičke aktivnosti. U tome leži tajna mršavljenja bez držanja dijete.

Stručnjaci sa sajta WebMD nude nekoliko saveta, kao što je upotreba kuhinjskog merača vremena. Podesite ga na 20 minuta i počnite da polako jedete obroke. Više ćete uživati u jelu nego kada ga samo na brzinu progutate.

Provodite više vremena između zalogaja u razgovoru sa drugima za stolom. Tako će vaš želudac imati vremena da kaže mozgu da je pun.

Povezana vest:  ODRŽANA REVIJA PASA SVIH RASA U DELTA CITYJU

Probajte pravilo 80/20: pripremite 20 odsto manje hrane i jedite dok se ne osetite 80 odsto sitim umesto da čekate onaj osećaj da ste se prejeli.

Među ostalim savetima za promenu načina života su:

– Više spavajte. Prema jednoj studiji sa Univerziteta u Mičigenu, dodatni sat sna svake noći može da vam pomogne da smršate oko 6,3 kilograma godišnje, na osnovu dnevnog unosa 2.500 kalorija. Jedan sat sna je sat bez grickalica, što može da smanji unos kalorija za 6 odsto. Neka istraživanja pokazuju da san kraći od sedam sati čini da se osećate gladnijim nego da ste spavali duže.

– Služite obroke na manjem tanjiru i sa manjim porcijama proteina i ugljenih hidrata.

Povezana vest:  U susret Evropskom prvenstvu u fudbalu, nesvakidašnji Coca-Cola karavan će tokom maja i juna obradovati građane širom Srbije

– Napunite pola tanjira trima različitim vrstama povrća umesto samo jednom. Visok procenat vlakana i vode vas čini sitim sa manje unetih kalorija – a kuvajte ih bez dodavanja masti. Začinite ih limunovim sokom i travama umesto sosevima i prelivima.

– Dodajte supu na bazi bujona jednom od jela jer je to odličan način da započnete obrok zato što takva supa usporava brzinu unosa hrane i kontroliše apetit. Birajte verzije sa malo masti i natrijuma i dodajte sveže ili smrznuto iseckano povrće.

– Zamenite ugljene hidrate žitaricama od celog zrna kao što su smeđi pirinač, ječam, ovas, heljda i hleb od celog zrna pšenice. To će vam pomoći da budete siti uz manji unos kalorija a može i da poboljša holesterol.

Povezana vest:  Zara Home otvara svoju prvu prodavnicu u UŠĆE Shopping Centru

– Izbegavajte grickalice jer one mogu da predstavljaju veliki problem, naročito kad ljudi gledaju TV kod kuće, druže se na zabavama ili pretražuju internet. Umesto toga kupite žvake bez šećera sa jakim ukusom mente i konzumirajte ih kada osetite jaku želju da grickalicama.

– Jedite kod kuće. Istraživanje organizacije Consumer Reports je ustanovilo da je jedna od najvažnijih navika osoba koje imaju uspeha u mršavljenju to što jedu kuvane obroke kod kuće. Jela u restoranu obično imaju više natrijuma i masti nego domaći obroci.

Pored svega toga, morate da pravite zdrave izbore, uključujući više povrća, više žitarica od celog zrna i supe na bazi bujona.

Izvor: http://www.wral.com/lifestyle-changes-not-dieting-key-to-sustainable-weight-loss/15914333/#T7BbH6cB7ZSWvF0A.99