POZIVNICA-Rene Gruo i modaRene Gruo i moda – Svetlost gradova

 

 

 

U okviru velikog projekta međunarodne saradnje „1909-2009. Jedan vek a dvoje evropskih protagonista: Gruo i Pavlović crtaju modu“ – pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije, koji podržava italijanska regija Emilia Romanja, u saradnji sa Univerzitetima umetnosti iz Bolonje i Beograda, Fondacijom „Milenin dom“ iz Požarevca i HESPERIOM iz Beograda – Francuski kulturni centar će u Beogradu izložiti dela Renea Gruoa, italijansko-francuskog umetnika, poreklom iz Riminija, u periodu od 28. juna do 27. jula 2010.

 

Izložba „Rene Gruo i moda – Svetlost gradova“ je zapravo krunisanje studijskog projekta i međunarodne razmene u kojoj učestvuju Fakultet primenjenih umetnosti iz Beograda i Odsek za istoriju mode na Fakultetu za književnost i filozofiju u Bolonji, sa ogrankom u Riminiju. U prvom delu realizacije, projekat je predstavljen izložbom posvećenoj slavnoj umetnici prošlog veka, u svetu umetnosti i modnog dizajna „Milena Pavlović Barili. Moda u sobi umetnice“, što je prikazano u dvoranama Gradskog muzeja u Riminiju tokom prošle zime.

Povezana vest:  Zvezde filma Montevideo i fudbaleri OFK Beograda družili se sa decom u Ušću

 

Ideja vodilja koja ujedinjuje ova dva stvaraoca XX veka je njihovo učešće u životu velikih kosmopolitskih centara umetnosti i mode u okviru kojih su mogli, naročito zahvaljujući druženju sa svetom umetnosti, da povežu umetničku aktivnost, modnu ilustraciju i grafički dizajn.

 

Ta nova izložba istražuje prisan odnos između dela koja je Rene Gruo ostvario za časopise, plakate, reklame kao i njihov kontekst. Kada su ikone, koje je ostvario umetnik, jedanput umetnute u grad, one definišu samu ideju mode i utiču na tumačenje publike; recipročno, grad se odeva u te modne ikone dajući im novi kontekst.

 

Kao ilustrator u službi ekskluzivnih italijanskih i inostranih časopisa, autor reklamnih kampanja za prestižna preduzeća, među kojima se mora pomenuti nezaobilazni kreativni spoj sa prijateljem Kristijanom Diorom, Gruo je doprineo lepoti francuske visoke mode kao i nastanku italijanske mode oslikavajući taj svet. I pored usredsređivanja na urbanu tematiku, izložba u Francuskom kulturnom centru u Beogradu otkriva novo lice Renea Gruoa, koji je ne samo tumač poznatih pariskih marki već i umetnik kadar da pruži glamuroznost najneverovatnijim proizvodima: od muškog veša do tkanina za odevne predmete. Dakle, reč je o umetniku koji je modu odenuo u sve njene forme baš kao što su njegovi plakati odenuli gradove.

Povezana vest:  Beč slavi 100 godina stanogradnje

 

Na idealan način, put nas vodi kroz gradove koji su vezani za Gruoa a u kojima je on živeo. Rimini, Milano, Rim i Pariz su mesta koja su uticala na razvoj njegovog autentičnog stila koji nudi percepciju kroz grafički znak opisujući na taj način stav kojim zrači visoko drustvo.

 

Izložba, podeljena na dva dela, predstavlja najpre  reklamne plakate, postavljene tako da podsećaju na veliki gradski zid na kome se stvara dijalog između intimnog doživljaja i umetničkog stvaranja. Drugi deo je posvećen izboru dela Gruoa kao umetnika.

Povezana vest:  Prva Kancelarijada u Srbiji na najvećem festivalu ljubavi, Guarana Lovefestu

Izložena dela potiču iz riznice koju je umetnik ostavio u Riminiju, svom rodnom gradu, sedištu modnih tokova Univerziteta u Bolonji koji su zaslužni za stalnu postavku u Gradskom muzeju.

Izložbu u Beogradu postavili su: Klaudio Marenko Mores, Silvia Melati i Goran Pandža.

Projekat su osmislili profesori i studenti Univerziteta u Bolonji, Fakultet za književnost i filosofiju, odsek za istoriju mode u Riminiju, i Univerzitet u Beogradu, Fakultet primenjenih umetnosti.

 

Otvaranje izložbe 28. juna 2010. godine, u 20,00 časova, u Francuskom kulturnom centru u Beogradu,  Knez Mihailova 31, a

očekuje se da izložbu otvore:

Nebojša Bradić, ministar kulture Republike Srbije

Antonela Beltrami, načelnica za kulturu grada Riminija

Đovani Mateuči, predsednik Odseka za istoriju mode Univerz. u Bolonji

Vladimir Kostić, dekan Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu

Sofi Barde, ataše za kulturu ambasade Francuske u Beogradu