Medicinski univerzitet u Beču u saradnji sa preduzećem SIMCharacters razvio je novi simulator za novorođenčad koji će omogućiti medicinskim timovima da vežbaju kritične situacije u urgentnoj dečijoj medicini. Simulator „Paul“ naći će se na tržištu u oktobru ove godine i biće najmanji simulator koji je do sada proizveden. „Paul“ predstavlja najrealniju sliku prevremeno rođene bebe u 27. nedelji trudnoće.

Povezana vest:  Šarliz Teron kreirala obuću u dobrotvorne svrhe

Dečiji hirurg Jens Kristijan Švint, osnivač preduzeća SIMCharacters, shvatio je posle dugogodišnjeg iskustva na odeljenju neonatologije, intenzivne nege i neuropedijatrije na Univerzitetskoj klinici u Beču da je konstantno vežbanje kompleksnih medicinskih procesa preduslov uspeha. Simulatori koji su do sada bili na raspolaganju nisu mogli da prikažu početne simptome koji se javljaju kod dece i beba.

Povezana vest:  Elegantna Parižanka zauvek mit

Rezultat projekta koji je započet 2010. godine jeste „Paul“ koji potpuno realno simulira simptome koji se javljaju kod novorođenčadi i prevremeno rođenih beba. Kako bi se neophodna tehnologija integrisala u 1000g težak simulator, trebalo je razviti potpuno nove konstrukcione koncepte u oblastima mikroelektronike, senzorike, mehanike i robotike. Prvi put su proizvedene minijaturne komponente za simulator i razvijene dodatne funkcije koje će dati novi doprinos dečijoj medicini.

Povezana vest:  12. Festival nauke: Zemlju budućnosti obišlo više od 30 000 posetilaca

PHOTO: SIMCharacters