Preduzeće „Wiener Netze“ pustilo je u rad novu centralu i time objedinilo sve usluge na jednom mestu za svoje potrošače u Beču i okolini. Ovo preduzeće snabdeva 2,1 milion građana energijom, i to strujom, gasom i daljinskim grejanjem. Kompleks se u potpunosti snabdeva energijom korišćenjem solarnih panela, podzemnih voda i solarne termalne energije čime predstavlja najveći objekat na svetu koji funkcioniše po principima pasivne kuće.

Povezana vest:  STADIN Zdravstveni izveštaj za 2022: Pogoršanje zdravstvenih uslova u Evropi

Otvaranju centrale prisustvovala je i članica gradske vlade Beča za životnu sredinu Uli Zima i tom prilikom izjavila da grad i dalje ne namerava da privatizuje komunalnu infrastrukturu i usluge. Sa ovim kompleksom „Wiener Netze“ je koncentrisala svoju snagu u jednom novom, inovativnom i inteligentnom sedištu. Kompleks obuhvata 1.400 radnih mesta, proizvodnju, skladište i centrale za struju, gas i daljinsko grejanje na površini od 96.000m2. „Infrastrukturno povezivanje oblasti gasa, struje i daljinskog grejanja je bio veliki i važan korak za budućnost“, rekao je Gerhard Fida, direktor preduzeća „Wiener Netze“.

Povezana vest:  Užitak u luksuzu - Lisca izbor za jesen zimu 2018.

Novi kompleks je odgovoran za energetsko snabdevanje grada Beča kao i delova Donje Austrije i Burgenlanda. Uz pomoć moderne tehnologije energetska mreža se prati, kontroliše i njome se upravlja iz ove centrale. Potrošačima će i podrška biti dostupna na jednom mestu.

Za više informacija možete posetiti internet stranicu www.wienernetze.at

PHOTO:  Wiener Netze/Christian Houdek