U toku dve godine realizacije projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ državnim zdravstvenim ustanovama u preko 40 gradova u Srbiji donirano je šest digitalnih i 88 ručnih dermoskopa, aparata neophodnih za rano otkrivanje raka kože, a svim dermatolozima u Srbiji omogućeno da pohađaju besplatnu edukacije iz oblasti dermoskopije. Zahvaljujući tome, unapređen je nivo zdravstvene usluge koju pružaju naše zdravstvene ustanove i dermatolozi u većim gradovima, dok su u mnogim manjim gradovima dermatolozi po prvi put u mogućnosti da pruže vrhunsku zdravstvenu uslugu u ovoj oblasti. Uz sveobuhvatnu kampanju informisanja  građana o važnosti odgovornog ponašanja na suncu, redovnih samopregleda kože i dermoskopskih pregleda, koja je vođena od aprila 2015.godine,  projekat  „Pregled za sve“, prema svedočenju stručnjaka,  na duže staze doprineo je  povećanju broja rano otkrivenih malignih promena na koži –  saopšteno je danas na konferenciji za štampu projekta Pregled za sve”,  koji  sprovode Eucerin Srbija i Fond B 92, uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja dermatovenerologa Srbije.

„ Projekat poput projekta za rano otkrivanje raka kože „Pregled za sve“ na najbolji način predstavlja strategiju Ministarstva zdravlja, koja podrazumeva pojačan rad na prevenciji i skrining programima. Melanom je jedno od onih oboljenja za koje je u svetu zabeležen porast incidencije, a u Srbiji broj obolelih raste na godišnjem nivou za oko 6%. Ono što, dodatno, situaciju na ovom polju čini alarmantnom, je podatak da se u našoj zemlji samo 20% melanomskih promena  otkrije na vreme. To su alarmantni pokazatelji koji nas obavezuju da učinimo sve što je u našoj moći da se unaprede mehanizmi ranog otkrivanja, koji uz adekvatnu medicinsku reakciju, obezbeđuju potpuno izlečenje,“ rekao je na konferenciji za medije ministar zdravlja Republike Srbije ass.dr Zlatibor Lončar i zahvalio se pokretačima i organizatorima projekta „Pregled za sve“ što su prepoznali ovu „bolnu tačku“ i uložili svoje kapacitete na raznim nivoima u cilju promene te porazne statistike.

„U protekle dve godine, u okviru ovog projekta, učinjeno je izuzetno mnogo kako na polju informisanja javnosti o prevenciji, tako i na polju opremanja državnih medicinskih ustanova neophodnim aparatima i edukaciji lekara. Slični projekti sprovode se u svetu već decenijama unazad, a efekti tih kampanja su očigledni jer se 90% melanoma u svetu otkrije na vreme. Kampanje poput „Pregleda za sve“, zato su ne samo poželjne, nego i neophodne i Ministarstvo zdravlja će nastaviti da ih aktivno podržava. Rezultati koji su ostvareni do sada, već su doprineli značajnom pomaku na polju povećanja broja ljudi koji pravovremeno dolaze na dermskopske preglede, a od kolega iz zdravstvenih ustanova  tercijarne zaštite dobijamo potvrde o većem broju rano otkrivenih melanoma. Ovi pomaci, ne samo da nas približavaju svetskoj statistici, nego su životno važni,“ zaključio je ministar Lončar.

Povezana vest:  Održana tradicionalna humanitarna akcija "ČUTI I RAZUMETI"

“Za razliku od drugih karcinoma, rak kože se možu videti. U poodmaklim stadijumima i golim okom. Kada se otkrije u ranoj fazi u 90% slučajeva je izlečiv. Da bi se preduzeli koraci, moramo  govoriti o posledicama, ali nikako ne smemo zaboraviti da podižemo svest o svemu onom sto treba preduzeti da do posledica ne dođe. Zato je ključna poruka našeg projekta prevencija, a motiv parola „Gledaj da preživiš!“, istakla je Nada Miletić Nevajda, predstavnik Eucerin Srbija i dodala:” Krovni cilj našeg projekta je da se približimo razvijenim zemljama gde se 80% melanoma otkriva u ranoj fazi. Da bismo postigli taj i druge važne ciljeve projekta,  naše aktivnosti u toku protekle dve godine bile su usmerene na sukcesivno i sistematsko opremanje državnih zdravstvenih ustanova dermoskopima, aparatima neophodnim za rano otkrivanje raka kože. Takođe, svim dermatolozima je omogućeno da pohađaju edukacije iz oblasti dermoskopije. Istovremeno, da bismo ohrabrili što veći broj građana da samopregledaju svoju kožu, ali i da odlaze na pregled kod dermatologa, organizovali smo niz besplatnih dermoskopskih pregleda za građane, među kojima i preglede za više od 1200 građana na Trgu republike u Beogradu. Važan deo naših aktivnosti predstavljala je i sveobuhvatna kampanja podizanja svesti i informisanja građana, sa akcentom na najmlađu populaciju u cilju zaštite dečje kože, jer 80% ukupnog negativnog kumulativnog efekta sunčevog zračenja koža sakupi do osamnaeste godine, a koža pamti sve, te se posledice iskazuju kasnije tokom života.“

Od aprila prošle godine do sada, u okviru projekta „Pregled za sve“, zdravstvenim ustanovama koje imaju dermatološke ordinacije širom Srbije donirano je 88 ručnih i šest digitalnih dermoskopa. Ručne i digitalne dermoskope dobilo je 60 zdravstvenih ustanova sekundarne i tercijarne zaštite u preko 40 gradova. Time je ostvarana nacionalna pokrivenost najmodernijim dermoskopima, neophodnim za rano otkrivanje raka kože.

Povezana vest:  Kako sam od osobe koja hranu shvata kao neprijatelja postala dijetetičar

Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92, suorganizatora projekta, objasnio je značaj ovih donacija:” Dermoskopski pregledi sada su dostupni građanima u njihovom najbližem okruženju, ne moraju da putuju u velike gradove i da čekaju u redovima u kliničkim centrima u koje se slivaju pacijenti iz celog regiona. Istovremeno, s obzirom da su svim kliničkim centrima u Srbiji donirani ručni, ali i veliki, digitalni dermoskopi, podignuti su i dijagnostički potencijali ovih ustanova. Podsetiću vas da pre početka akcije “Pregled za sve”, mnoge zdravstvene ustanove u Srbiji nisu imale dermoskope ili ih nije bilo dovoljno, a negde su bili van upotrebe. Zbog svega toga, verujem da smo ovim donacijama, ne samo doprineli efikasnijem radu naših zdravstvenih ustanova na dobrobit građana, već i na duže staze  doprineli povećanju broja uspešno izlečenih malignih promena na koži u Srbiji.”

Od samog početka, ciljeve i aktivnosti projekta „Pregled za sve“ usmerava i vodi Stručni savet projekta. Savet čine dermatovenerolozi specijalizovani za dermoskopiju iz četiri najveće ustanove tercijarne zaštite u Srbiji, koji su istovremeno i aktivno učestvovali u realizaciji projekta. Njihova iskustva iz prakse pokazuju da su aktivnosti projekta „Pregled za sve“ doprinele, boljoj komunikaciji među dermatolozima,  preciznijoj dijagnostici i većem broju ranootkrivenih melanomskih promena na koži.

„Veoma je značajno što je akcenat u projektu „Pregled za sve“, pored doniranja dermoskopa, stavljen i na edukaciju dermatologa. Besplatni, osnovni i napredni, kurs iz dermoskopije za dve godine prošlo 80% dermatovenerologa iz cele Srbije. Značaj sprovedene edukacije, jasan je kada se ima u vidu činjenica da većina dermatovenerologa u Srbiji nije imala mogućnost da ovu vrstu edukacije dobije tokom specijalizacije, a da je dermoskopskim pregledom moguće otkriti rak kože u njegovoj najranijom fazi i time sprečiti razvoj metastatske bolesti. Takođe, zahvaljujući primeni ove metode povećava se broj dijagnostikovanja dobroćudnih promena na koži i time smanjuje broj hirurških intervencija koje bi u suprotnom bile obavljene“, objasnio je prof. dr Željko Mijušković, sa Medicinskog fakulteta VMA, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije i član Stručnog saveta projekta “Pregled za sve” i dodao da je u praksi primetno daje sve više pacijenata svesno štetnih efekata sunčevog zračenja i zračenja u solarijumu, kao i da sve više pacijenata shvata značaj preventivnog pregleda kože, te redovno obavlja samopregled kože:“Zato smatram da je potrebno nastaviti kampanje koje ukazuju na značaj zaštite od UV zračenja, naročito zaštite dece, kao i edukaciju svih medicinskih radnika i opremanje zdravstvenih ustanova novim aparatima za ranu dijagnostiku. Podsetiću da se upravo zbog dobro organizovanih kampanja za prevenciju i rano otkrivanje, u razvijenim zemljama 80 odsto melanoma otkrije u ranoj fazi bolesti, kada je procenat uspešnosti izlečenja 90%.”

Povezana vest:  Velika letnja šoping groznica u Stadionu

“Edukacija iz oblasti dermoskopije za dermatologe i opremanje dermatoloških ordinacija dermoskopima u okviru projekta “Pregled za sve”, doprineli su, između ostalog, boljoj komunikaciji među dermatolozima sa ciljem razmene stručnog mišljenja i preciznije dijagnoze kada su u pitanju potencijalno opasne promene na koži. Na Kliniku za kožne i polne bolesti Kliničkog centra Niš, i ranije su upućivani pacijenti iz celog jugoistočnog regiona, ali sada je ta komunikacija mnogo intezivnija i na višem stručnom nivou. Kolege iz drugih zdravstvenih ustanova koje su dobile digitalne dermoskope, šalju nam elektronskim putem dermoskopske snimke promena na koži radi konsultacije, dok su dermatolozi u ustanovama koje su dobile ručne dermskope sada u mogućnosti da prezicnije prepoznaju opasne promene na koži, te nam upućuju pacijente na vreme.  Zahvaljujući svemu tome, ali i kampanji o važnosti samopregleda i pregleda kože koja je vođena u okviru projekta “Pregled za sve”, utrostručio se i broj pacijenata koji se javljaju dermatolozima radi pregleda kože. Sve to zajedno doprinelo je da sada, u mnogo većoj meri nego ranije, otkrivamo melanomske promene u ranoj fazi, kada je melanom moguće  izlečiti jednostavnom hiruškom intervencijom,”  konstatovala je doc. dr Danica Tiodorović, Klinički centar Niš, predstavnik Srbije u Međunarodnom udruženja za dermoskopiju i naglasila da, iako statistika u tom pogledu ne postoji, ove pomake dokazuju iskustva  kolega iz drugih ustanova i iskustvo Onkološkog konzilijuma u Kliničkom centru Niš. ” Ranije smo se skoro stalno susretali sa melanomom u odmakloj fazi, dok sada, u mnogo većoj meri imamo slučajeve melanoma u ranoj fazi, to jest pravovremeno otkrivenog melanoma, koji je moguće izlečiti, tačnije u potpunosti odstraniti tako da pacijent nastavi svoj život bez ikakvih posledica. Na osnovu svih ovih iskustava, mislim da mogu da kažem da smo sada korak bliže krovnom cilju projekta “Pregled za sve”, a to je pravovremeno otkrivanje raka kože u što većem broju slučajeva”, zaključila je doc. dr Tiodorović.