Izgradnjom nove metro-linije U5 i produženjem linije U2 Beč nastavlja sa unapređenjem javnog gradskog saobraćaja koji, kako kažu, predstavlja “kičmu“ gradske mobilnosti.

Produžetak linije U2 od gradske većnice kao i izgradnja prvog dela nove linije U5 koja će voziti do trga Frankhplatz/Altes AKH trebalo bi da započne krajem 2018. godine. Ukupno će iznova biti izgrađeno 9 kilometara, od toga šest kilometara za U2 i tri kilometra za U5 kao i 11 novih stanica. Projekat proširenja bečke metro-mreže je deo investicionog paketa za javni saobraćaj koji bi do 2028. godine trabalo da se realizuje.

Povezana vest:  Počinje 6. sezona programa za osnaživanje mladih Coca-Cola podrška mladima

Još 2003. godine u Master planu za saobraćaj u Beču, kao dugoročna opcija pominje se izgradnja metro-linija U2 i U5. U godinama koje su usledile bečki sekretarijat za saobraćaj i Bečke linije sprovele su ispitivanja, studije i organizovale razgovore sa stručnjacima. Rezultati višegodišnjeg istraživanja pokazali su da izgradnja linije U5 i produžetak linije U2 predstavljaju održivo rešenje za izazove rastućeg grada i da su od velike koristi za čitav grad i njegovo okruženje. Radovi na ovim linijama obavljaće se u nekoliko etapa a prva etapa počinje krajem 2018. godine. Do 2030. godine se očekuje da će u glavnom gradu Austrije živeti dva miliona ljudi. Nove linije U2/U5 trebalo bi prvenstveno da rasterete postojeću mrežu ali i da približe nove delove grada.

Povezana vest:  II Balkanski Kulinarski Kup u Beogradu od 11-13. aprila

Od 8. novembra 2016. godine Bečke linije su na stanici „Volkstheater“ postavile info-centar gde svi zainteresovani mogu da se informišu o fazama izgradnje novih linija. „Izgradnja novih linija nudi šanse i impulse za gradske opštine a okruženje metro-stanica čini atraktivnim lokacijama“, kaže vicegradonačelnica Beča Maria Vasilaku.

 

PHOTO: PID/ Christian Fürthner