Kao odgovor na veoma visoku stopu nezaposlenosti mladih (15-30 godina) koja iznosi čak 43% u Srbiji i činjenicu da mladima u proseku treba dve godine nakon završene škole/studija da nađu prvi posao, organizacije „Centar E8“ i „Unija srednjoškolaca Srbije“ su započele veliki nacionalni projekat “Budućnost #za5”. Projekat ima za cilj da motiviše i podstakne srednjoškolce i studente da iskoriste svoj potencijal, budu proaktivniji u traženju zaposlenja i lakše dođu do svog prvog posla i podržan je od strane Ministarstva omadine i sporta, Coca-Cola Fondacije i V+O Communication.

„Nije slučajno što smo baš danas, na Međunarodni dan srednjoškolaca i studenata odlučili da pokrenemo ovaj nacionalni projekat za mlade koji će sprovoditi mladi. Kroz niz aktivnosti koje smo pripremili i koje ćemo sprovoditi do kraja 2017. godine ideja nam je da osnažimo srednjoškolce i studente da budu proaktivniji u traženju zaposlenja, ali i da budu otvoreniji za različite oblike neformalnog obrazovanja i na taj način sebi stvore put ka „Budućnosti za 5“, baš kao što je i ime samog projekta „ istakla je Maja Josić, koordinatorka projekta “Budućnost #za5” i program menadžerka Centra E8.

Povezana vest:  SVET DINOSAURUSA U DELTA CITYJU

Do kraja 2017. godine, u okviru projekta „Budućnost #za5“ biće organizovan niz edukativnih i informativnih aktivnosti. Srednjoškolci će moći da prisustvuju različitim predavanjima, tribinama i edukativnim radionicama i to u više od 10 gradova u Srbiji.  Teme koje će biti obuhvaćene projektom su podeljene u pet kategorija, počev od predstavljanja modernih zanimanjima, preko radionice #za5 – tokom kojih ćemo mlade spremati za susret sa budućim poslodavcem, do edukacija o preduzetništvu i svim onim temama na koji način mladi mogu da brzo i jednostavno pokrenu svoje poslovanje, rešavanje Case Studies i korišćenja modernih tehnologija u poslovne svrhe su takođe neke od tema koje će biti obuhvaćene ovim projektom.

Ispred Unije srednjoškolaca Srbije, organizacije koja okuplja više od 160 srednjih škola i više od 60.000 mladih obratila se Jovana Jankov, članica Upravnog odbora, istakavši važnost jednog ovakvog projekta za ostvarenje bolje budućnosti i osnaživanja mladih. Ono što je posebno naglasila je i činjenica da će na ovom projektu raditi mladi za mlade, jer su upravo oni ti koji najbolje razumeju izazove sa kojima se srednjoškolci susreću svakodnevno.

Povezana vest:  Specijalna ponuda – Eucerin dezodoransi i antiperspiranti u poklon pakovanjima 1+1 gratis

Pored aktivnosti za srednjoškolce, projekat „Budućnost za 5“ će se baviti i studentima, na taj način što će u studentskim centrima u pet univerzitetskih gradova u Srbiji biti organizovani Dani karijere čime će se inspirisati više od 35.000 studenata da počnu da razmišljaju o svojoj karijeri na vreme i da se prijave za različite programe neformalnog obrazovanja i stručnih praksi. Aktivno učešće uzeće i različite kompanije koje će imati priliku da predstave svoje programe praksi za studente.

O tome koliko je važno neformalno obrazovanje za bolje snalaženje kod budućeg poslodavca istakla je i Milica Stefanović, menadžerka za komunikaciju kompanije Coca-Cola. „Mi se već četiri godine vrlo uspešno bavimo programom obuke za studente završnih godina fakulteta, diplomce i studente master programa kroz šestonedeljnu praksu koju im obezbeđujemo kod nas. Tokom prakse, mladi osim što stiču razna praktična iskustva i svest o tome kako kompanija funkcioniše, oni direktno prolaze i kroz programe obuke koje su pripremljeni specijalno za njih. Kao rezultat jednog ovakvog projekta, neki mladi ljudi su već postali naše kolege i koleginice, a drugi su opet mnogo lakše došli do zaposlenja i kod drugih poslodavaca. Imajući to u vidu, bio je logičan sled da podržimo jedan ovakav projekat koji se bavi osnaživanjem mladih, ali i daje širi doprinos čitavoj lokalnoj zajednici u vidu smanjenja stope nezaposlenosti.“ – istakla je Milica Stefanović.

Povezana vest:  Dubinska hidratacija u susret letu

Ministarstvo omladine i sporta je podržalo projekat „Budućnost za 5“, čiji glavni, očekivani rezultat jeste smanjenje nezaposlenosti mladih kroz kreiranje platforme za neformalno obrazovanje i aktivizam mladih, koje direktno korenspodira s ključnim strateškim prioritetima Ministarstva omladine i sporta – zapošljavanje mladih, definisanim u novoj Strategiji za mlade za period 2015-2025. godina.