Otvaranje postavke Muzeja piva u Muzeju Vojvodine 2U Muzeju Vojvodine svečano otvorena izložba jedinog Muzeja piva u regionu
Zahvaljujući interesovanju građana i zalaganju osnivača, danas su u galeriji Muzeja Vojvodine, po prvi put u svojoj istoriji, izloženi eksponati Muzeja pivarstva. Svečanom otvaranju izložbe ovog autentičnog muzeja, prisustvovali su predstavnici relevantnih institucija iz sveta kulture i turizma, gradskih i pokrajinskih vlasti i javnog života.
-Posebno se radujemo što se konačno ukazala prilika da eksponati našeg Muzeja budu dostupni Novosađanima, ali i brojnim turistima koji u ovo doba godine dolaze u naš grad. Stvaranje Muzeja piva je zajedničko delo u kome su naročito učestvovali i građani koji su pomogli da se sakupe vredni i zaboravljeni eksponati, verni svedoci pivarske tradicije i kulture proivodnje pića od hmelja i ječma u čelarevskom kraju. Naročito smo ponosni što, svakim danom, upisujemo nove stranice istorije prvog muzeja ovakvog tipa u regionu. Pozivamo sve ljubitelje umetnosti i istorije da nas, ovde u Muzeju Vojvodine, posete do 20. jula, a naš Muzej je inače otvoren i tokom cele turističke sezone kako bi na jednom mestu građani mogli lično doživeti istorijat, kulturu i tradiciju staroga Čiba – istakla je povodom svečanog otvaranja Sandra Lazić Kuzmanov, koordinator muzeja.
O postavci izložbe Muzeja sa stručnog aspekta govorila je i autorka izložbe gospođa Veselinka Marković.
-Muzej predstavlja redak spoj tradicionalnog i modernog nasleđa, gde svaki posetilac, kroz istorijat, može detaljno upoznati i starinske načine pravljenja, skladištenja i distribucije brojnih vrsta piva koje su se smenjivale kroz vreme – istakla je između ostalog.
Muzej piva u Muzeju Vojvodine 1Poseban ugođaj kod svakog posetioca predstavlja putovanje kroz istoriju pivare sa veoma retkim i autentičnim predmetima među kojima posebno mesto zauzima ugostiteljski inventar koji se koristio pre 100 godina, kao i dokumentacija, pisma i fotografije iz prvih decenija postojanja pivare.
Otvaranjem muzeja u Čelarevu znatno je obogaćena i turistička ponuda Vojvodine, jer je ovaj muzej jedini centar posvećen kompletnoj pivarskoj istoriji jednog kraja i to od osnivanja pivare do današnjih dana. Interesantna je činjenica da se za posetu muzeju pored posetioca iz svih krajeva zemlje naročito interesuju i stranci.
Muzej je posvećen osnivaču Pivare – Lazaru Dunđerskom. On je imao poseban značaj i ulogu u njenoj istoriji kao poznati filantrop i veleposednik. Prvobitna pivara osnovana je davne 1892. godine, a zahvaljujući dobrom razvoju i kvalitetnim proizvodima, nakon II Svetskog rata postala je državna institucija Pivara Čelarevo A.D. Sledeći veliki momenat u istoriji pivare bio je 2003. godine kada se kompanija pridružila internacionalnoj kompaniji Carlsberg i postala jedna od vodećih pivara na ovim prostorima.
Povezana vest:  Bijonse i Džej Zi najplaćeniji par na svetu