Svake godine nakon što se ulice isprazne i svi koji su do ranih jutarnjih sati slavili doček Nove godine odu svojim kućama, radnici Gradske čistoće započinju svoj posao. Uklanjanje nakupljenog otpada u toku novogodišnje noći počinje u dva sata ujutro 1. januara. Ove godine će 134 radnika Gradske čistoće od dva do pet sati ujutro čistiti centar grada, Prater i jezerski grad Aspern, lokacije na kojima je bio organizovan doček Nove godine u okviru Bečke novogodišnje staze. Kao što su Bečlije navikle u pet sati ujutro grad će biti čist i spreman za tradicionalni Novogodišnji koncert.

Povezana vest:  Beč - mere zaštite od korona virusa

Svake godine radnici Gradske čistoće uklone 400 kubnih metara otpada uz pomoć kranova, mašina za čišćenje i kamiona. Na strateški povoljnim mestima u centru grada postavljaju se kontejneri za kabasti otpad i za otpad koji se ne reciklira. Na trgu kod gradske skupštine postavljen je i kontejner za kartonske kutije, pa organizatori već u toku slavlja mogu da odstranjuju otpad. Svi gastronomski štandovi koriste šolje i čaše za višenamensku upotrebu, a čaše za penušavo vino se mogu dobiti uz kauciju. Grad Beč je usredsređen na očuvanje životne sredine i u toku novogodišnje noći.

Povezana vest:  GRAĐANI I KOMPANIJE DONIRALI SKORO 9 MILIONA EVRA ZA BORBU PROTIV POSLEDICA KORONA VIRUSA

Duž novogodišnje staze postavljaju se i kontejneri za otpad koji se reciklira, za papir, belo i obojeno staklo i plastične flaše. Sav sakupljen otpad koji se ne reciklira biće prosleđen u jedno od tri postrojenja za sagorevanje otpada u Beču gde će biti iskorišćen za dobijanje struje ili grejanja. Gradska čistoća je odgovorna i za prenosive toalete koji će biti obezbeđeni u toku novogodišnje noći i na raspolaganju svim gostima do tri sata ujutro. Radnici Gradske čistoće okončavaju rastavljanje štandova i ponovno čišćenje do 11 časova.

Povezana vest:  Apatinska pivara u potrazi za najveselijom ekipom na Beer Festu!

PHOTO: Christian Houdek