Sezona praznika može da podrazumeva vreme provedeno sa porodicom i prijateljima i vreme kada slatkiša ima u izobilju. Preterivanje je česta pojava u ovo doba godine, ali postoji način da se uživa u praznicima, uključujući hranu, a da se održi zdrav način života. Zdrava ishrana ne podrazumeva životni stil sve-ili-ništa; možete da uživate u praznicima umereno, bez osećaja da treba da ostavite zdrav način života po strani do januara.

Tokom praznika ima mnogo prilika da se uživa u nekom posebnom specijalitetu i dobro je znati ceniti taj deo praznika, ali to ne znači da se treba prejedati. Da biste u tome uspeli ove godine, evo nekoliko praktičnih saveta:

  • planirajte unapred – koje specijalitete ne želite da propustite? Bez kojih možete da živite? Kako ćete izbeći iskušenja?
  • Nemojte ,,čuvati apetit’’ – započnite dan dobrim doručkom ili pojedite zdravu užinu pre nego što izađete iz kuće. Izgladnjivanje će vas samo podstaći da pojedete više pošto ćete stići gladni.
  • Koristite manji tanjir/činiju/šolju – to će vas podstaći da izaberete manje hrane svaki put kad se poslužite.
  • Probajte u zalogajima – ako želite da jedete raznovrsnu hranu, jedite pomalo od svega umesto celih porcija.
  • Obratite pažnju na piće – zašećereni napici mogu da dodaju mnogo ekstra kalorija.
  • Jedite polako – uživajte u hrani koju jedete.
  • Sedite za sto – gledanje utakmice ili parade će vam odvratiti pažnju od uživanja u hrani i možda nećete biti svesni koliko jedete.
  • Proverite – pre nego što se drugi put poslužite, proverite da li ste još uvek gladni. Ne morate da jedete ako ste siti, sačuvajte hranu da biste u njoj kasnije uživali.
Povezana vest:  Verila se Kejt Mos

Ako donosite neko jelo, neka to bude zdrav izbor u kom možete da uživate, a i drugi ljudi će znati da cene zdravu opciju!

Takođe je važno da uključite i vežbanje, makar nešto jednostavno kao što je šetnja. Naročito posle obilnog obroka, šetnja vam pruža mogućnost da udahnete svež vazduh i pokrenete metabolizam koji pomaže da se hrana svari. Praznici su vreme koje treba provesti sa prijateljima i voljenima, ali prebacivanje pažnje sa hrane na vreme koje provodite zajedno može da vam pomogne da izbegnete prejedanje. Ako do toga ipak dođe, nemojte se osećati krivim i nemojte odustajati od toga da za sledeći obrok ili užinu pojedete nešto zdravo. Posmatrajte svaki dan kao nov početak za pravljenje zdravih izbora.

Povezana vest:  Praznično iznenađenje za najmlađe

Izvor: http://myfox8.com/2016/12/14/healthy-holiday-season-how-to-stick-to-a-healthy-diet/