Stanovnici pametnog grada Asperna u Beču od skoro mogu da utiču na potrošnju struje u svojim domovima uz pomoć aplikacije koja im omogućava da kontrolišu najveće potrošače energije kao što su grejanje, hlađenje i razne kućne aparate. Na taj način oni stiču uvid u kompleksnu dinamiku energetskog sistema, a naučnici dobijaju saznanja o navikama potrošača. Aplikaciju pod nazivom „Smart Home Control“ testira 111 domaćinstava koji su podeljeni u četiri grupe na osnovu tehničkog znanja i interesovanja.

Povezana vest:  U okviru međunarodnog programa podrške, NIVEA obezbeđuje donacije nacionalnim organizacijama u Srbiji

Aplikaciju je razvilo preduzeće „Emakina“ u saradnji sa Istraživačkim centrom Asperna („Aspern Smart City Research“ – ASCR), a namera je da se aplikacija i dalje razvija. Ona se može koristiti na pametnom telefonu ili tabletu. Postoje različita podešavanja koja omogućavaju detaljnu kontrolu potrošnje, kao što su unapred definisane konfiguracije za radne dane, vikend ili žurku koju organizujete kod kuće. „Želimo da saznamo kako grupe reaguju na aplikaciju, koje funkcije koriste, šta im budi najveće interesovanje i da li je dizajn praktičan“, izjavio je Andreas Šuster, jedan od naučnika iz ASCR.

Povezana vest:  Mere predostrožnosti kompanije dm i izmenjeno radno vreme u dm drogerijama

U narednim mesecima vršiće se testiranje različitih tarifa struje koje se javljaju u toku dana ili nedelje, nakon čega je planirano uspostavljanje takozvanog „perioda kritičnih cena“ kada će cene struje biti izrazito niske ili visoke. Informacije o periodima kada važe „kritične cene“ biće dostupne potrošačima, pa će se lako izvršiti analizirati da li i na koji način je aplikacija doprinela promeni navika stanovnika kada je u pitanju potrošnja energije i vode.

Povezana vest:  „Socijalna distanca - jezički ili društveni fenomen”

PHOTO: Emakina i Christian Jobst / PID