Centar za omladinu „Tvoja Srbija“, uz podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, održao je u Beogradu debatu o problemima LGBT populacije. Na temu „Kako pričati o LGBT temama da te čuju: Kreiranje pravih poruka za stvaranje društvene promene“, govorili su Tatjana Vojtehovski, novinarka i medijska ekspertkinja, Helena Vuković, koordinatorka za rad sa zajednicom, udruženje „Egal“, Đurica Stankov, izvršni direktor AS Centra, Nemanja Marinović, kolumnista magazina „Optimist“, Anđela Čeh, programska koordinatorka, Udruženje „Egal“ i Srđa Vučo, prestavnik Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Povezana vest:  Osetljivoj koži je potrebna posebna nega

Vojtehovski je naglasila da ne treba insistirati na tome da smo svi isti, već da imamo jednaka ljudska prava i da projekti treba da budu fokusirani na borbu za ljudska, a ne smo LGBT prava. Na pitanje kako postići uspešne rezultate rekla je „Kako? Lako! Drugačije nego sada. Mi smo odgovorni za ono što govorimo, značenje toga određuje neko drugi.“

Povezana vest:  Masovni odaziv na Mikserov regionalni konkurs

Major Helena Vuković je izjaviča „Kada nešto ne poznaješ, onda se toga plašiš. Potrebno je da se u kampanje uključe i medijske ličnosti kako bi se otklonila medijska blokada na koju nailazimo, a sama poruka koju LGBT zajednica želi da pošalje daleko čula“.

„S obzirom na to da će se dokumentarni film emitovati i na televiziji i na internetu, smatramo da će ogroman broj mladih biti dosegnut, što naročit značaj ima za one mlade pripadnike LGBT zajednice koji žive u ruralnijim i udaljenijim područjima i koji u znatno većoj meri ne mogu da dođu do informacija, kao ni podrške. Naročito je ovo izraženo u slučajevima kada je prisutno i nasilje“ – rekla je menadžerka projekta, Itana Miljanić.

Povezana vest:  U beogradskom Planetarijumu kanal Diskaveri obeležio Dan asteroida

Projekat se finansira iz sredstava prvog nacionalnog LGBT projekta u Srbiji „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LBGT populaciji u srpskom društvu“, koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške.