U susret Svetskom danu osoba sa autizmom, koji se obeležava 2.aprila, Narodna skupština Republike Srbije, Most na Adi i Palata Albanija zasijale su večeras plavom bojom. Tim povodom, Savez udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom, sa porodicama i decom, kao i građani Beograda, prigodnom manifestacijom na platou ispred Narodne skupštine i tradicionalnim puštanjem u vazduh plavih balona poslali su iskrenu poruku podrške svim osobama sa autizmom u našoj zemlji. Svetski dan osoba sa autizmom ove godine se održava u organizaciji Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom Srbije uz podršku Ministartsva zdravlja i grada Beograda.

U okviru manifestacije, u znak podrške i jednakosti dečiji hor „Čarolija“ i Vokalno instrumentalni  sastav “Nebograd“ koji čine osobe sa autizmom i profesionalini muzičari, nastupili su zajedno.

Pozdravljajući prisutne, dr Nenad Rudić, specijalista dečje psihijatrije i načelnik dečje dnevne bolnice Instituta za mentalne bolesti u Palmotićevoj, istakao je značaj rane dijagnostike i prepoznavanja simptoma autizma u najranijem uzrastu. „Deca kod kojih je autizam dijagnostikovan u ranom detinjstvu mnogo bolje reaguju na terapije a simptomi se lakše ublažavaju. Zato je važno da prepoznajući pet osnovnih simptoma roditelji odmah potraže savet lekara u razvojnom savetovalištu. Ukoliko se dete ne odavziva na ime, ne ostvaruje kontakt očima, nema imitaciju, nema interesovanje za spoljašnju sredinu a govor izostaje, roditelji moraju da reaguju na vreme“, rekao je dr Rudic.

Povezana vest:  Odlaže se osnivanje Fondacije Ejmi Vajnhaus

Ove godine pri Ministartsvu zdravlja formirana je radna grupa koja će se baviti osobama sa smetnjama u razvoju. „Osobama sa autizmom potrebna je naša podrška od prvog trenutka kada se uoče rani znaci autizma, jer je to hronično stanje i osobe i njihove porodice moraju da žive sa tim. Njima je zaista potrebna podrška čitavog zdravstvenog, obrazovnog, socijalnog sistema i mi ćemo učiniti sve da im to i omogućimo, ali je najvažnije da šira društvena zajednica treba da razume, prihvati i ne diskriminiše osobe sa autizmom kao ni njihove porodice“, smatra dr Milica Pejović-Milovančević ispred radne grupe Ministarstva zdravlja.

Povezana vest:  Redizajnirana i osvežena linija stonih vina Vinarije Tikveš, među kojima je i čuvena Smederevka

(Ne)diskriminacija i podrška najpotrebnija je porodicama koje sa autizmom žive istakla je Vesna Petrović predsednica  Saveza udruženja za pomoć osobama sa autizmom Srbije. „Izuzetno je važno što je Ministarstvo zdravlja odlučno da pomogne porodicama i osobama sa autizmom. Formiranjem Nacionalnog registra osoba sa smetnjma u razvoju, gde će biti upisana i naša deca, sada će se znati i tačan broj osoba sa smetnjama u razvoju, a to je prvi korak u cilju da se neophodna pomoć države pruži svima kojima je potrebna“smatra Vesna Petrović.

Povezana vest:  NAJPOZNATIJI SVETSKI KLIZAČI IMPERIAL ICE STARS sa predstavom “LABUDOVO JEZERO NA LEDU” U KOMBANK ARENI, 19. februara, 2013.

Autizam se ne leči, sa autizmom se živi, a poslednjih godina autizam dolazi u sve većem broju sa mnogo širim spektrom u odnosu na prethodni vek. Prema statistikama organizacije “Autizam Evropa” danas jedno od 100 dece ima autizam.

Uklučivanjem svetala na državnim institucijama naša zemlja priključila se globalnom pokretu “Light it up blue”, osvetljeno plavim a osnovni moto pokreta je jednakost i podrška osobama sa autizmom. Svetski dan osoba sa autizmom obeležava se 2. aprila, prema rezoluciji koju je donela Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2007. godine.

Savez udruženja Srije za pomoć osobama sa autizmom, Ministartsvo zdravlja i grad Beograd zahvaljuju se svim građanima na podršci.