Edukacija stanovništva o ishrani je ključna za usvajanje dobrih navika i poboljšanje zdravlja nacije, zaključak je treće faze istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“.

Nakon edukacije realizovane paralelno sa testiranjem učesnika u projektu, uočeno je da je veći broj dece (povećanje od 19,5 odsto) i odraslih (za 17,4 odsto) počelo češće da bira hranu koja nije masna. Redovno unosi 3 i više porcija povrća 14,9 odsto više dečaka i devojčica i njih za 16,4 odsto više čita deklaracije na namirnicama. Redovno trenira barem tri puta nedeljno za 8,7 odsto više dece u odnosu na inicijalne rezultate istraživanja, za 7,9 odsto je porastao broj dece koji se redovno rekreira do 5 puta nedeljno. Kod odraslih je uočen porast broja osoba koje se stalno ili često rekreiraju za 19,5 odsto i njih 29,7 odsto više proverava puls tokom aktivnosi, što je jako važno za bezbedno bavljenje fizičkom aktivnošću.

Povezana vest:  Dela Paje Jovanovića do sada videlo 35.000 ljudi

Činjenica da se svi parametri nisu srazmerno poboljšali jasno ukazuje na potrebu kontinuirane edukacije stanovništva.

„Nakon inicijalnog testiranja o zdravim navikama, svim učesnicima, kojih je ukupno bilo 3.822, smo održali edukaciju u trajanju od 45 minuta u skladu sa preporukama. Rezultati testiranja ponovljenog nakon 6 do 8 nedelja su potvrdili neophodnost uvođenja sistema informisanja stanovništva, dece i odraslih, o pravilnim životnim navikama. U ovom trenutku ne postoji izvor proverenih i naučno utemeljenih informacija za edukaciju o zdravim načina ponašanja, što će se izlaskom Vodiča za zdrave životne navike, po prvi put u Srbiji promeniti.“ – izjavio je prof. dr Sergej Ostojić, lider projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje“, ističući da je neophodno u ovaj proces informisanja javnosti uključiti kako škole, tako i domove zdravlja, kompanije i stručnu javnost.

Povezana vest:  Deborah Milano predstavlja Extraordinary 5-u-1 maskaru

U poslednjoj fazi projekta Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje biće predstavljen „Vodič zdravih navika: ishrana i fizička aktivnost“, koji po svom sadržaju i strukturi predstavlja razumljiv, kredibilan, dostupan i lako praktično primenjiv set preporuka namenjen unapređenju i očuvanju zdravlja, kao i prevenciji hroničnih bolesti u Srbiji.

Deo aktivnosti na ovom projektu podržane su od strane Republičkog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta, pokrajinskog Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučno istraživačku delatnost i kompanije Coca-Cola Srbija.

Povezana vest:  Humanitarna kartica "Veliko srce" za rekonstrukciju igrališta