naomi-campbellNaomi Kembel će sutra svedociti na suđenju Čarlsu Tejloru

 

Britanska manekenka Naomi Kembel svedočiće sutra na suđenju bivšem predsedniku Liberije Čarlsu Tejloru, koji je optužen pred Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu za ratne zločine u Sijeru Leoneu.

Sud je danas odbacio zahtev Tejlorovih advokata da pre svedočenja Kembelove tužioci moraju da obezbede sažet prikaz okvirnog iskaza koji će ona dati na sudu. Sud je naveo da nije razumno očekivati da tužioci dobiju izjavu od Kembelove, „svedoka neprijateljske strane“.

Povezana vest:  Suzana Perić osvojila nagradu Nedelje mode u Milanu - uz ovacije predstavljena najnovija kolekcija „Passaporto“

Kembelova je pozvana da svedoči na suđenju Tejloru o dijamantu koji joj je on navodno poklonio na jednoj večeri 1997. u Južnoj Africi, čiji domaćin je bio Nelson Mandela.

Ako se utvrdi da je ona zaista dobila taj dijamant, tužioci smatraju da će to pomoći da se pokaže da je Tejlor tokom građanaskog rata u Sijera Leoneu od 1992-2002. snabdevao oružjem pobunjenike u toj zemlji u zamenu za dijamante.

Povezana vest:  „Misterija 13. sprat“ stiže u Beograd, a mi vam otkrivamo detalje ovog svetski poznatog fenomena

Tužioci tvrde da je Tejlor naoružavao, obučavao i komandovao pobunjenicima u Sijera Leoneu, koji su ubili i osakatili hiljade civila. Tejlor se izjasnio da je nevin za ratne zločine za koje je optužen pored ubistava, silovanja, regrutovanja dece vojnika i seksualno porobljavanje.

Kembelova je odbijala da svedoči sve dok joj sud prošlog meseca nije to naredio, pod pretnjom da bi u suprotnom mogla da se suoči sa maksimalnom kaznom od sedam godina zatvora. Ona je u aprilu izjavila da „nikada nije primila dijamant“ od Tejlora, dok je u maju u emisiji Opre Vinfri rekla da ne želi da bude umešana u Tejlorov slučaj, jer se plaši da bi to moglo da ugrozi njenu bezbednost.

Povezana vest:  Tri četvrtine zaposlenih ne bi želelo da se vrati na tradicionalni način rada koji je postojao pre pandemije