Izložba radova Milene Pavlović Barili otvorena u Kulturnom centru Srbije u Parizu

Milena_P_Barili_1Ove godine Srbija slavi 100 godina od rođenja jedne od najznačajnijih srpskih slikarki dvadesetog veka, Milene Pavlović Barilli. Kao što je nosila dva prezimena, Milena je imala 
i dve domovine, Srbiju i Italiju. A kosmopolitsku prirodu i Milenin život snažno su obeležili mnogi gradovi (Požarevac, Rim, Venecija, Minhen, Pariz, Njujork…)
U Gradu svetlosti, koji je tih 30-ih privlačio i okupljao najistaknutije predstavnike evropske umetničke avangarde toga vremena, Milena izlaže samostalno u Galerie Jeune Europe (1932), učestvuje na XIIeme Salon des Tuileries (1934), izlaže u galeriji Quatre chemin (1938), a potom sa grupom Nouvelle generation u Galerie Billiet takodje u Parizu (1938). Iste godine izlaže i u Galerie pittoresque, na izložbi L’exposition de nouvelle surrealisme, dok u Galerie Bernheim Jeune izlaže sa jugoslovenskim umetnicima iz Pariza. 
U Parizu, na Monparnasu, Milena radi svoja poslednja evropska dela… 
Izložbu Mileninih dela u Parizu otvorila je 22. decembra Nadica Momirov, državna sekretarka u Ministarstvu kulture.
-Izložba u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u godini jubileja je kao i druge, u Rimu, Riminiju, Novom Sadu, Beogradu i po gradovima širom Srbije, pod pokroviteljstvom su Ministarstva kulture Srbije. Milenini radovi predstavljaju je ovde kao umetnicu velike osećajnosti i velike lične simbolike.Verujemo da bi njen umetnički duh i danas bio isto tako radoznao, magičan, poetičan i snažan, a da bi svojim kosmopolitskim stavom ona i sada učestvovala u približavanju Srbije Evropi i svetu, te u znak sećanja na ovu izuzetnu umetnicu, otvaram ovu izložbu – rekla je prilikom otvaranja izložbe Nadica Momirov.  
Izložba u Parizu će biti otvorena do kraja februara 2010. godine. Na njoj će biti predstavljene kaširane reprodukcije slika Milene Pavlović Barili iz zbirke Muzeja savremene umetnosti Beograd. Pariska Milenina izložba – “Ključevi snova” – predstaviće Milenin opus kroz didaktičku koncepciju to jest na reprodukcijama njenih dela u vidu didakticki panoa, koja se nalaze u fundusu Muzeja savremene umetnosti Beograd, uz tekstualni materijal na francuskom i srpskom. Autor je Žana Gvozdenović, viši kustos Muzeja savremene umetnosti Beograd. 
Postavka je predstavljena premijerno u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, tokom novembra 2009., kao i od 23.11. u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu. Na taj način javnost je stekla uvid u svih 15 slika iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti iz Beograda, dok se dalji itinerer izložbe, tokom aprila 2010. godine nastavlja u Narodnom muzeju u Kraljevu.

Povezana vest:  Anew Nutri Advance – linija za sve starosne dobi