bungeesCirque du Soleil Saltimbanco – Predstava koja oduzima dah!

 

Cirque du Soleil koji sa predstavom Saltimbanco gostuje u Beogradskoj areni od 24. do 28. novembra, sa sobom donosi neverovatnu količinu opreme. U 180 tona transportovanih u 16 šlepera, nalazi se pozornica duga 34 metara, široka 20 i visoka 1.3 metra. Na pozornici se nalazi specijalno izdignuto postolje na kojem je, tokom cele predstave, bend sa 5 muzičara i dva pevača.

Ovu impozantnu scenu čini i veliki broj akrobatskih pomagala. Na 13 metara iznad scene, nalazi se akrobatska greda koja drži trapez i bandži krugove. Četiri kineska štapa visoki su po 7.3 metara a u sinhronizovanoj numeri, istovremeno po 4 artista prave okrete prkoseći gravitaciji. Klizeći sa jednog štapa na drugi, akrobate lebde vazduhom oduzimajući dah posmatračima i pleneći sposobnostima, snagom i brzinom.

saltimbanco_138“Rusku ljuljašku” iznosi na scenu preko 10 izvođača i pokreću je sopstvenom snagom. Sa ljuljaške se mogu katapultirati preko 9 metara u visinu izvodeći akrobacije koje oduzimaju dah pre nego što se dočekaju na noge ili na vrhu ljudske piramide.

Na 10 metara iznad scene, nalaze se i bandži krugovi sa kojih četiri artista izvode pravi vazdušni balet stvarajući impresiju posmatračima da gledaju veličanstveno lebdenje ptica ili anđela. Na otprilike istoj visini su i dve svetleće figure na trapeze.

Povezana vest:  “PRAVO NA OSMEH” - Manifestacija u okviru Dana Beograda posvećena deci i njihovim pravima

Ovu trupu od 50 izvođača prati tehnički tim od 20 osoba kojem se, u mestima održavanja, pridružuje još 80 osoba kako bi sve bilo savršeno namešteno. Pored tehničara, izvođačima pomaže i veliki broj garderoberki koje stalno putuju sa njima. One su u obavezi da održavaju i prepravljaju kostime i cipele jer se izvođači za vreme predstave, presvlače od tri do pet puta. Svaki kostim, preko 1200 sa njima putuje u 50 metalnih kontejnera, ručno je šiven za svakog umetnika. Čak 80 vrsta različitih dugmadi nalazi se na kostimima. Više od 250 pari ručno pravljene obuće se koristi u predstavi a cipele se ručno boje svaki put pre predstave.

Artisti su, pored iscrpljujućih obuka za izvođenje numera, prošli i kurseve u šminkanju kako bi sami sebi nanosili obilnu šminku pre predstave. Za proces šminkanja potrebno im je po 90 minuta a u tome im pomažu knjige sa detaljnim napisanim instrukcijama šminkera kao i fotografijama.

Povezana vest:  #lagunakonkurs – Slavimo Dan zaljubljenih i nagrađujemo vas!

Saltimbanco je najduže izvođenja predstava Cirque du Soleil koja se još od 1992. godine prikazuje širom Evrope, Severne i Južne Amerike, Australije, Japana i Novog Zelanda i videlo ju je preko 11.5 miliona obožavaoca.

Duo Trapeze_Basaliy 2Klasični Cirque du Soleil u svojem najboljem izdanju, Saltimbanco je raznobojno slavlje nadahnuto umećem i spretnošću . Saltimbanco akrobati će vas ostaviti bez daha i pokazati neverovatnu snagu tokom solo tačaka i epskih ansambala. Tako ćemo videti neverovatno prkošenje gravitaciji na kineskim štapovima, akrobatsku vožnju bicikla, dvostruki trapez, piramidu napravljenu od ljudi kao i vesele, jedinstvene klovnove. Umetnici koji su deo predstave svakodnevno prolaze umetničke treninge, treninge spretnosti i koordinacije u trajanju od 4-5 sati.

Raznobojan, zabavan i zadivljujući u svakom trenutku Saltimbanco predstavlja zabavu za celu porodicu.

Saltimbanco je naziv nastao iz italijanskog izraza ‘saltare in banco’ što znači ‘skakati na klupi’. Predstava istražuje iskustvo urbanog života u bezbroj oblika: ljude iz urbanih sredina, iz njihove različitosti i sličnosti, porodice i subkulture, užurbanosti ulica i visine zgrada. Saltimbanco je tipična Cirque du Soleil predstava inspirirana urbanim tkivom metropole i njenim šarolikim stanovnicima. Odlučno barokna u svom vizualnom vokabularu, predstava vas kroz eklektičan niz likova vodi u svet sanjarenja, nestvarni i izmišljeni grad u kojem je različitost uzrok nade.

Povezana vest:  Mini revijom Verice Rakočević otvoren Element Lounge

Svetska premijera predstave Saltimbanco održana  je u Montrealu 1992. godine. Za 14 godina rada ispod cirkuskog šatora, predstava je obišla 75 zemalja na pet kontinenata. Pre tri godine, 2007., predstavu su rekonstruisali za novo mesto održavanja – za velike arene. Saltimbanco turneja će i ove godine nastupati u preko 40 gradova pa tako i u Beogradu i poslati poruku da je predstava jednako fantastična danas kao i kada je stvorena.

Ulaznice možete nabaviti po cenama od: 2200, 2600, 3000, 3400, 4000 i 6600 dinara na sledećim prodajnim mestima: Beogradska arena, „Ušće“ Shopping centar, Dom omladine, knjižara Delfi (SKC), Eventim, i preko sajta www.arenabeograd.com i www.tickets.rs

Predstave u Beogradu održaće se prema sledećem planu:

 

sreda    24. novembar 2010. u 19.00h

četvrtak   25. novembar 2010. u 19.00h

petak       26. novembar 2010. u 19.00h

subota        27. novembar 2010. u 15 i 19.00h

nedelja        28. novembar 2010.  u 16h