Omiljena turistička odredišta u 2010. 

Jedan od najpoznatijih svetskih turističkih vodiča Frommer’s objavio je listu top destinacija u 2010. Na listi su se, kao i dosadašnjih godina, našli poznati turistički gradovi, ali i odredišta za koja se očekuje da će to tek postati pa bi ih trebalo po savetu ovog vodiča trebalo poseti pre što u njih navale reke turist. Lista je nastala na osnovu predloga autora i urednika Frommer’sa, ali i glasova čitatelja iz celog sveta koji su tokom oktobra i novembra 2009. nominovali svoja najomiljenija turistička odredišta.

tunisTunis
Iako je reč o zemlji čiji je severni deo već godinama popularan među evropskim turistima, još uvek je novost za putnike s ostalih kontinenata koji su dosadašnjih godina prilikom posete severu Afrike češće odlazili u Maroko. Celi Tunis, uključujući i istoimeni glavni grad, Frommer’s opisuje kao mešavinu islamske kulture, mediteranskog duha i lepote, koji je protkan francuskim kolonijalnim nasleđem i bogatim arheološkim ostacima iz vremena antičkog Rima. 

Kopenhagen
Danska prestonica retko je dobijala turističku pažnju kakvu zaslužuje. Za one koji ne znaju radi se o gradu koji je koncentrisan na pažljivo urbano planiranje s mnoštvom biciklističkih staza, besplatnim gradskim biciklima i novom linijom metroa koja prati širenje gradskog središta. Od novina zbog kojih ostale evropske metropole mogu samo da pozelena od zavisti dovoljno je spomenuti tek novu zgradu opere, biblioteku i koncertnu dvoranu. Nije nevažno spomenuti da se građani Kopenhagena, uprkos neprijatnoj severnoj klimi, ubrajaju među najsrećnije ljude na svetu.

Povezana vest:  Uz nagradnu igru „UŠĆE godina želja" mogućnost osvajanja 1200 000 dinara i godinu dana šopinga

Hanoi
Glavni grad Vijetnama nastao je pre hiljadu godina, ali svoju raskoš pre svega duguje razdoblju francuske kolonizacije. Kulturno središte ponosi se pagodama, hramovima i drugim istorijskim građevinama pa će Hanoi zadovoljiti i one koji su u Vijetnam došli u potrazi za izvornim azijskim iskustvom. Ono se ipak najbolje oseti u hrani, a odličan obrok može se, osim u finim turistima prilagođenim restoranima, dobiti i na ulici. Neće vas razočarati ni noćni život, bez obzira na to da li ste odlučili da se provedete u starom delu grada nalik na lavirint ili u desecima zapadnjački uređenih klubova uz jezero Hoan Kiem. Ljubitelji dćeza svakako bi trebali da posete legendarni Minh’s Jazz Club, a obožavatelji likovne umetnosti galerije u kojima mogu da se vide radovi vijetnamskim umetnika mlađe generacije.

Povezana vest:  Nastanjivanje dugorepe sove u austrijskim šumama

Santiago de Cuba
Očekuje se da će tokom 2010. uz turiste iz Evrope, Južne Amerike i Azije na Kubu doći i velik broj „severnih“ Amerikanaca, koji su to ostrvo decenijama izbegavali zbog političkih razloga. A ima li boljeg mesta za obilazak te revolucionarne karipske oaze od mesta gde je sve počelo – grada Santiaga u kom je Fidel Castro sa svojim borcima 1953. napao kasarnu Moncada. Ali manje je poznato da Castro nije prvi koji je na tom mestu došao na buntovne ideje. Naziv kolevka revolucije Santiago je zaslužio i zbog ustanka robova i pokušaja svrgavanja španskih osvajača. Osim toga, Santiago je grad bogat kulturnom baštinom s prijateljski nastrojenim stanovnicima kojima se na primer na ulici možete pridružiti u partiji domina.

paris_city_of_lights-3Abu Dabi
Dok se celi svet fokusirao na Dubai, glavni grad susednog emirata Abu Dhabi također se izgradio u svetski poznato igralište turista iz celog sveta, ali s nešto više stila i uspeha. Svetom se nedavno proširila vest da je vlada posrnulog Dubaija od Abu Dhabija dobila 10 milijarda dolara pomoći za otplatu svojih dugova. To je bila prilika da se svet uveri da kriza nije pogodila sve delove Ujedinjenih Arapskih Emirata, odnosno da se može preživeti ako se sav novac ne potroši na zatvorena skijališta i veštačka ostrva. U svom vodiču Frommer’s Abu Dhabi opisuje kao lep grad koji se na prvi pogled može činiti sporim i pomalo dosadnim. Ali okružen je predivnim plažama, a za razliku od ostatka Emirata, ima manje sobraćaja i više zelenila. 

Povezana vest:  Bliži se kraj prijava za EMBA stipendije

Pariz – najbolji po izboru čitatelja
Slike Pariza mogu se videti na naslovnim stranama svih turističkih časopisa barem jednom godišnje zbog vrlo jednostavnog razloga – nije lako pronaći osobu koja u taj grad ne bi želela da ode. Na Frommer’sovu listu od deset nominovanih Pariz je uvršten prošlog meseca, a s nekoliko je procenata razlike osvojio prvo mesto ispred Rima i Irske. Popularnost ovog grada opisuju jednostavnom rečenicom jednog od čitatelja: To je najljepši grad na svetu, kažu u Frommer’su.