muzej_piva_2010Obeležene dve godine postojanja Muzeja piva u Čelarevu

 

U prostorijama Muzeja piva, u krugu pivare u Čelarevu, kompanija Carlsberg Srbija obeležila je dve godine od otvaranja ovog zdanja, koje svojim sadržajem podseća na istorijat čelarevskog kraja i tradiciju spravljanja pića od ječma i hmelja i pre osnivanja pivare stare skoro 120 godina. Ovom prilikom, saradnicima, brojnim gostima i predstavnicima medija predstavljena je i knjiga pod nazivom „Hleb od piva“.

 

O muzeju, koji je za kratko vreme zainteresovao brojne ljubitelje kulture i pivarstva, povodom svečanosti, obratio se Gabor Bekefi, generalni direktor Carlsberg Srbija Group, naglasivši da ljudi u Carlsbergu veruju da uspešni koraci ka budućnosti moraju biti zasnovani na više decenijskom iskustvu i tradiciji i da je upravo to motivisalo kompaniju da građanima Srbije pruži jedinstvenu priliku da se upoznaju sa tradicijom proizvodnje piva u Vojvodini. Gospodin Bekefi je još jednom podsetio da Carlsberg veruje da se uspešno poslovanje ostvaruje u punoj saradnji i poštovanju lokalne sredine i njenog nasleđa.

Povezana vest:  Održan prvi regionalni neuromarketing workshop

 

Sa nešto više detalja u vezi zdanja, a povodom dvogodišnjice od otvaranja, prisutne je upoznala koordinatorka Muzeja piva, Sandra Lazić Kuzmanov. „Izuzetno nam je zadovoljstvo da nakon samo dve godine postojanja muzeja, za čije je otvaranje, adekvatne uslove i opremanje novim eksponatima, Carlsberg Srbija uložila dosta truda i sredstava, možemo zaključiti da je ovo bio izuzetan potez. Možemo sa ponosom reći da naš muzej spada među najautentičnije u celom regionu, o čemu svedoči i porast posete kako domaćih, tako i stranih turista. Do sada smo imali preko 5.000 posetilaca među kojima su brojni visoki državni predstavnici, delegacije diplomatskog kora, posete studenata sa tehničkih fakulteta, veliki broj udruženja itd. Želja nam je da jednog dana dostignemo nivo muzeja koji postoji u centrali Carlsberga u Kopenhagenu, gde se u staroj pivari nalazi Centar za posetioce. Nadamo da ćete vaše impresije o muzeju preneti i ostalim građanima koji žele da nas posete“, rekla je Lazić Kuzmanov.

Povezana vest:  Beograd postao još lepši, otvorena 50. jubilarna dm filijala!

 

Dimitrije Vujadinović, autor knjige „Hleb od piva“ koja je, ovom prilikom po prvi put predstavljena javnosti, otkrio je ljubiteljima piva kako da pripreme kulinarske specijalitete, koji se izvrsno uklapaju u svakodnevnu ishranu, posebno kada su u pitanju jela koja se serviraju uz ovo piće. Među receptima sa pivom našli su se i hleb sa crnim lukom, hleb sa mirođijom i sirom, hleb sa parmezanom, hleb sa kajsijama itd.

 

O MUZEJU – Carlsberg se oduvek zalagao da neguje istoriju i tradiciju zemlje u kojoj posluje. Otvaranjem muzeja u Čelarevu obogaćena je turistička ponuda Vojvodine, jer muzej piva omogućava posetiocu da se na jednom mestu upozna sa kompletnom pivarskom istorijom ovog kraja od osnivanja pivare do danas. Muzej predstavlja spoj tradicionalnog i modernog nasleđa čime kroz istorijat koji počinje proizvodnjom prvih količina piva, svaki posetilac može saznati i o starinskim načinima pravljenja, skladištenja i distribucije popularnog pića od hmelja i ječma. Poseban ugođaj je susret sa veoma retkim predmetima među kojima naročito mesto zauzimaju: ugostiteljski inventar koji se koristio pre 100 godina, prva boca Dundjerskovog piva, stari šank, stare bačve, stari frižider, originalna dokumentacija, pisma i fotografije iz prvih decenija postojanja pivare.

Povezana vest:  Novogodišnja čarolija stiže u Lilly drogerije!

 

Izuzetan značaj i ulogu u istoriji pivare imao je njen osnivač, poznati filantrop i veleposednik Lazar Dunđerski, kome je ujedno muzej i posvećen. Prvobitna pivara osnovana je davne 1892. godine, a zahvaljujući dobrom razvoju i kvalitetnim proizvodima, nakon II Svetskog rata postala je državna institucija Pivara Čelarevo A.D. Godine 2003. pivara se pridružila internacionalnoj kompaniji Carlsberg i postala jedna od vodećih pivara na ovim prostorima.