U okviru kampanje sistematske edukacija o odgovornom ponašanju na suncu “Zaštita za sve“, koju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u Osnovnoj školi “Dragan Lukić” u Beogradu danas je postavljen UV indikator, specijalni merač za trenutno očitavanje intenziteta sunčevog zračenja. Neposredno pre toga, u ovoj školi organizovana je i edukacija za prosvetne radnike koji rade sa decom ranog školskog uzrasta o merama koje čine odgovorno ponašanje na suncu. Edukaciju je vodila doc. dr Danica Tiodorović, Klinički centar Niš, generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije i član Stručnog saveta kampanje.

“Nezaštićeno i neograničeno izlaganja suncu kod dece, posebno ukoliko je praćeno opekotinama, može izazvati veoma ozbiljne i dugoročne zdravstvene posledice, koje se najčešće pojavljuju u kasnijim godinama života. Upravo u periodima kada je sunčevo zračenje najinterzivnije deca veliki deo svog vremena provode napolju. Zato je veoma važno da ih podsetimo da se zaštite. Takođe, važan deo prevencije je i da im njihovi učitelji i nastavnici prenesu saznanja o tome koje mere zaštite je potrebno da preduzmu u zavisnosti od jačine UV zračenja – da se sklone u hlad, obuku odeću dugih rukava i nogavica, nose kape ili nanesu kremu za zaštitu od sunca,“ rekla je nakon edukacije doc. dr Danica Tiodorović.

Povezana vest:  NIVEA REPAIR&CARE, Uživajte u lepoj, glatkoj koži preko cele zime

UV indikator danas postavljen u Osnovnoj školi “Dragan Lukić” u Beogradu, prvi je od nekoliko koji će tokom kampanje „Zaštita za sve” biti donirani školama sa najvećim brojem đaka u Srbiji. U tim školama već su održane ili su planirane edukacije za prosvetne radnike. „Ministarstvo prosvete smatra da je prevencija u svim oblastima veoma važna kada su deca u pitanju. Sa zadovoljstvom smo podržali ovu društveno odgovornu kampanju tokom koje će informisanjem o odgovornom ponašanju na suncu, kroz edukacije i postavljanje UV indikatora, biti obuhvaćeno preko 10 000 dece ranog školskog uzrasta u Srbiji”, rekla je u svom obraćanju medijima pomoćnica ministra prosvete, Vesna Nedeljković.

Prosvetni radnici i predstavnici medija imali su danas priliku da se uvere kako funkcioniše UV indikator. Po ugledu na semafor, nivo UV zračenja na UV indikatoru grafički je prikazan i klasifikovan u tri kategorije: Bezbedno je, Zaštiti se i Skloni se. U zavisnosti od inteziteta UV zračenja jedna od ovih pozicija reaguje, to jest svetli. Mere zaštite koje je u tom periodu potrebno preduzeti jednostavno i kratko su objašnjene u pratećem tekstu legende, koja sadrži iste grafičke, bojom naglašene i time lako prepoznatljive, simbole.

Povezana vest:  KOALICIJA ZA DOBROČINSTVO PREDLAŽE MERE ZA POVEĆANJE DONACIJA

„Za decu škola ima kako obrazovnu tako i vaspitnu ulogu, a odgovorno ponašanje na suncu deo je upravo onih zdravih navika koje želimo da naša deca steknu kroz vaspitanje kako bi sačuvala svoje zdravlje u budućnosti. Deca najbolje usvajaju poruke ukoliko su prenete na njima pristupačan način, zato su UV indikatori i metode prenošenja znanja o merama zaštite od neželjenih efekata sunca, koje su deo edukacija, osmišljeni tako da informacije budu prikazane na deci atraktivan i pristupačan način i izazovu njihovu pažnju“, objasnila je Nada Miletić Nevajda iz Eucerin Srbija.

Osnovna škola “Dragan Lukić” na Bežanijskoj kosi, koju pohađa preko 1500 đaka, jedna je od najvećih škola u Beogradu. Direktorka škole Aleksandra Brajović Zoronjić kaže da je veoma zadovoljna i zahvalna organizatorima i ministarstvima koja ovu akciju podržavaju što je škola kojom rukovodi odabrana da bude prva u kojoj će biti postavljen UV indikator:“Kao kolektiv veoma smo zainteresovani za sve vidove edukacije koja doprinosi zdravlju naših učenika i prevenciji. Deca provode dosta vremena na suncu i zato naši prvaci već godinama unazad kao poklon od škole dobijaju kačkete, koji ih štite od sunca. Na danas održanoj edukaciji naši učitelji su unapredili svoje znanje iz ove oblasti i dobili interesantne alate koji će im pomoći da informacije o značaju i merama zaštite od sunca prenesu svojim učenicima“.

Povezana vest:  Bečke linije - građani se sve češće pitaju

Prisustvo velikog broja prvaka sa kačketima na glavi u dvorištu škole primetila je i predstavnica Fonda B 92 Sandra Pajović. „Drago mi je što vidim da prosvetni radnici i uprava škole već imaju svest o značaju zaštite od sunca za decu i što ih već uče da primenjuju mere zaštite. U okviru ove kamanje preduzimamo aktivnosti koje će, nadamo se, imati uticaj na to da podršku za formiranje tih zdravih navika dobijaju i od roditelja,“ rekla je Pajović.

U daljem toku kampanje edukacija o značaju i merama zaštite od sunca za prosvetne radnike biće na raspolaganju svim školama u elektronskoj formi, sa ciljem da bude dostupna svim prosvetnim radnicima širom Srbije i postane deo obrazovnog programa.