Od sredine novembra sve do katoličkog Božića najlepši bečki trgovi pretvaraju se u magične božićne vašare. Predbožićno raspoloženje upotpuniće mirisi božićnih peciva i vruć punč.

Na božićnom vašaru na trgu ispred gradske kuće (16.11.-26-12.2018.) posetioce će na ulazu dočekati visoka kapija u obliku luka sa svećama. Tradicionalni bazar sa svojih 150 prodajnih štandova nudiće božićne poklone, ukrase za jelku, ručno izrađene umetnine, kulinarske specijalitete, slatkiše i pića za zagrevanje. Drveće u parku gradske kuće i duž ulice Ringstrasse sijaće u prazničnom duhu. Posetioci će takođe moći da klizaju na ledenoj površini od preko 3000 kvadratnih metara. Dečiji svet nudi ringišpil, vozić i prelepe svetlosne instalacije koje će u parku predstavljati različite božićne priče.

Nedaleko odatle nalazi se i božićno selo na Trgu Marije Terezije (21.11.-26.12.2018.), smeštenom između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja. Ovde se u vreme adventa nalazi 70 štandova sa umetničkim ručnim radovima i originalnim poklonima. Gospel horovi i muzičke grupe upotpuniće predbožićno raspoloženje. Tačno 27. decembra novogodišnje selo zameniće božićno.

Povezana vest:  Održan PET DAY u Čuburskom parku

Božićno selo na prostoru ispred Univerziteta u Beču (17.11.-23.12.2018.) takođe je jedno od omiljenih mesta za sastajanje u ovo doba godine, a prevashodno za studente. Božićno selo ispred opšte bolnice AKH sa klizalištem za decu i nostalgičnim ringišpilom je veoma popularno za porodice. Osim toga, na raspolaganju su još dva dodatna klizališta.

Starobečki božićni bazar na trgu Frajung (Freyung) u centru grada veran je tradiciji. Još 1772. godine se na ovoj lokaciji nalazio božićni vašar, a danas se tamo mogu kupiti rukotvorine, staklene dekoracije, tradicionalne kolevke i keramika. Od 16h se na bazaru pušta i muzika u duhu adventa. Nedaleko odatle se na bazaru „Am Hof“(16.11-23.12.2018. )  mogu pronaći vredne ručno izrađene umetnine. I na ovom vašaru posetioci će moći da uživaju uz božićnu muziku i horske nastupe.

Povezana vest:  Uz NIVEA Color Care & Protect proizvode za negu i stilizovanje kose boja traje dva puta duže

Božićni i kulturni bazar ispred dvorca Šenbrun (24.11-26.12.2018.)  nudi romantiku pred imperijalnom kulisom i nakon Božića se pretvara u novogodišnji vašar. Ovde su takođe u ponudi tradicionalne rukotvorine, ručno izrađene božićne dekoracije, božićni koncerti, kao i obiman dečiji program, uključujući i božićne radionice. Barokna kulisa božićnog sela kod dvorca Belvedere (23.11.-26.12.2018.) i jedinstveni park ovog dvorca na posetioce ostavljaju poseban utisak.

Art Advent na trgu Karlsplatz (23.11.-23.12.2018. – www.artadvent.at ) osim bogatog programa za decu nudi i prodaju rukotvorina, umetničke predstave, izložbe kao i muzičke nastupe uživo. Gastronomska ponuda je u potpunosti bio-sertifikovana.

Božićni vašar na Spittelbergu (15.11.-23.12.2018. – www.spittelberg.at)  lociran u idiličnim uličicama, takođe sadrži ponudu velikog broja štandova sa rukotvorinama, ali i sa kulinarskim specijalitetima.

Zabavu pod motom „Prater rocks“ posetioci će moći da nađu na božićnom vašaru na trgu Riesenradplatz u okviru zabavnog parka Prater (17.11-6.1.2019. – www.wintermarkt.at/wintermarkt). Do 7. januara ovde će u ponudi biti vožnje za decu, muzički nastupi soul i pop gospela, kao i zabavni program.

Povezana vest:  Amazon planira da robu dostavlja bespilotnim letelicama

K.u.k. božićni vašar na trgu Michaelerplatz ispred Hofburga (16.11-1.1.2019. – www.kuk-weihnachtsmarkt.at) predstavlja u svojim belim kolibicama pre svega proizvode austrijskih proizvođača, slatkiše, ručno izrađene kolevke i još mnogo toga.

Molitva i tradicija biće u prvom planu božićnog vašara na trgu Stephansplatz u centru grada (16.11.-26.12.2018. – www.weihnachtsdorf.at), koji će imati ukupno 40 štandova ispred katedrale, sa vrednim austrijskim proizvodima u ponudi.

 

1 – Trg ispred gradske kuće © Stadtwienmarketing

2 – Karlsplatz © Wien Tourismus/ Christian Stemper

3 – Božićni vašar na trgu Špitelberg © Wien Tourismus/ Christian Stemper

4 – Božićni vašar ispred dvorca Šenbrun © Wien Tourismus /Christian Stemper