Zemlja budućnosti je otvorila svoje kapije! Svečanim otvaranjem na Beogradskom sajmu danas je počeo 12. Festival nauke, koji će tokom četiri festivalska dana okupiti stotine naučnika iz zemlje i sveta, kao i hiljade posetilaca spremnih na najuzbudljivije naučne avanture!

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Tibor Sabo na otvaranju festivala istakao je značaj Festivala nauke, njegov rast kao i uticaj na naučnu zajednicu širom Srbije. „Na prvom Festivalu nauke 2007. godine učestvovalo je 150 naučnika, a ove godine imamo preko 700 učesnika iz zemlje iz sveta. Učestvuje više od šezdeset naučnih i obrazovnih institucija. Zahvaljujući Festivalu nauke u Beogradu pokrenuto je tridesetak festivala u unutrašnjosti Srbije. Veoma je važno da Beograd i Srbija imaju jedan ovakav festival koji služi za promociju nauke i obrazovanja i na kome posetioci imaju priliku da se bliže upoznaju sa brojnim naučnim izumima i dostignućima“, izjavio je prof. dr Sabo.

Povezana vest:  Haljina na preklop proslavila 40. rođendan

Naučna zabava u tri hale Beogradskog sajma ove godine donosi izazove objedinjene festivalskom temom Zemlja budućnosti. Tako posetioci hale 3 mogu da pokrenu avion uz malu pomoć solarne energije, upuste se u istraživanje svemirskih stanica, otkriju kako mogu da dođu do čiste vode u slučaju da sve slavine presuše ili da se prošetaju kroz prošlost uz ples najrazličitijih epoha. U Hali 3A smešteni su  Ekspertinejdžeri, zona u okviru koje posetioci mogu da saznaju kako izgledaju vatrogasci budućnosti, roboti koji su se u okviru NASA-inog programa vinuli u svemir, kao i druge brojne naučne izazove. Tik pored njih prostire se najuzbudljivije igralište festivala na kojem su, sudarom reciklaže i kreativnih ideja, nove živote dobile stare, odbačene sprave za vežbanje. Naučno-fantastična bina i ove godine je u Hali 5, na kojoj eksplozivne, interaktivne i uvek zabavne naučne šou programe izvode naučnici iz Evrope i SAD!

Povezana vest:  Beč: da li je poznatiji hotel ili desert

U petak 30. novembra, u 9.30 časova na Maloj bini u Hali 3 Beogradskog sajma biće održana ceremonija svečanog prograšenja Ambasadora nauke u okviru koje će Festival nauke prvi put dodeljivati značke i diplome ambasadorima nauke, učenicima osnovnih i srednjih škola za njihov doprinos popularizaciji nauke. Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine dodeliće ovo značajno priznanje – titule Ambasadora nauke, mladim naučnicima iz cele Srbije.

Kao poseban Porodični dan i ove godine je osmišljena nedelja 2. decembar, kada će posetioce dočekati niz naučnih avantura prilagođenih svim uzrastima!

Povezana vest:  12. Dečiji filmski festival Kids Fest od 23. do 30. oktobra pod sloganom “Filmujmo u ritmu sreće”

 

Generalni sponzor Festivala nauke šestu godinu zaredom je NIS, kompanija koja se svakodnevno u svim segmentima poslovanja oslanja na savremene tehnologije i inovacije. Na ovaj način NIS i Festival nauke zajedno doprinose afirmaciji nauke i obrazovanja kod mladih u Srbiji, što je jedan od strateških ciljeva kompanije koja svoje društveno odgovorne projekte realizuje pod sloganom „Budućnost na delu“.

Deseti put zaredom, Prijatelj manifestacije je mts.

Podrška festivalu su  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Francuski institut, Austrijski kulturni forum i Centar za promociju nauke. Suorganizator manifestacije je Beogradski sajam

Sponzori dvanaestog Festivala nauke su: Elektroprivreda Srbije, Erste banka, National Geographic i Grafix.

PHOTO: Festival nauke press