S obzirom na to koliko danas ima vrsta hleba na tržištu, teško je odrediti koji treba staviti u korpu. Mnogi smatraju da treba potpuno izbegavati hleb, ali je to daleko od istine, ako se ima u vidu da je prosečnoj osobi potrebno između dve i četiri kriške hleba dnevno.

Poznata autralijska dijetetičarka Suzi Barel, kaže da hleb treba da se konzumira u okviru zdrave ishrane, ali da se ipak sve svodi na tip hleba koji se bira, kao i količina koja se konzumira. “Ogromna je razlika između male kriške hleba od žitarica sa celim zrnom stvarno dobrog kvaliteta i ogromne lepinje u restoranu vikendom”, kaže ona.

HLEB OD ŽITARICA SA CELIM ZRNOM

“Hleb od žitarica sa celim zrnom je definitivno najbolji i pri tome treba imati u vidu sledeću bitnu stavku, a to je da manja kriška, a što gušća tekstura, najbolja opcija ukoliko je ovaj hleb vaš izbor”, kaže Suzi.

“Mala kriška je bolja za kontrolu telesne težine i sadrži manje ugljenih hidrata. Što više zrna ima, to je bolje za kontrolu glukoze u krvi.”

Suzi objašnjava da su vekne od soje i lanenog semena izuzetno dobre zbog visokog sadržaja polinezasićenih masti.  Hranljiva vlakna iz žitarica sa celim zrnom, svakako su stavke zdrave ishrane jer pomažu da se smanji nivo holesterola u krvi, a mogu da dovedu i do smanjenja rizika od srčanih bolesti.

Povezana vest:  Akcija „Cif čisti Srbiju“ nastavljena u Negotinu - očišćen spomenik Hajduk Veljku Petroviću

Prednosti hleba od žitarica sa celim zrnom: Ima manje ugljenih hidrata, lakši je za varenje i sadrži više hranljivih materija po porciji od hleba od rafinisanih žitarica.

Mane hleba od žitarica sa celim zrnom: Bogat je kalorijama i može da predstavlja prepreku ako pokušavate da održite ili smanjite telesnu težinu.

HLEB OD MEKINJA 

Suzi kaže da je sledeća najbolja vrsta hleba – hleb sa mekinjama jer ima veliku količinu vlakana.

“S obzirom na to da se žitarice melju, ovaj hleb ima viši nivo glikemijskog indeksa, što znači da se vari malo brže”, ističe ona. “Ako ste netolerantni na žitarice, hleb od mekinja je najbolji izbor.”

Vekne hleba od mekinja sadrže više hranljivih vlakana od standardnog belog hleba, i to je jedan od razloga zašto su bolja opcija za vas.

Po Suzinim rečima, u supermarketu treba da birate veknu sa tanjim kriškama, jer mnogo vekni u supermarketima i pekarama sadrži kriške koje su suviše debele za decu,  ali i za odrasle koji žele da kontrolišu svoju telesnu težinu.

Prednosti hleba od mekinja: Sadrži visok nivo vlakana i bolji je izvor minerala kao što su magnezijum, klijum i cink.

Mane hleba od mekinja: Ako ste odrasli na belom hlebu, hleb od mekinja će vam možda imati neprijatan ukus.

Povezana vest:  METALAC POSUĐE DOBILO NOVO RUHO ZAHVALJUJUĆI MLADIM DIZAJNERIMA BALKANSKE DIZAJN MREŽE

 OBOGAĆENI HLEB

Suzi kaže da hleb sa dodatim hranljivim materijama, kao što su omega tri i kalcijum, ipak nije uvek najbolji izbor. Razlog je što unosom hleba već dobijate vlakna, žitarice sa celim zrnom, vitamine i dobre masti.

“Glavna stvar koju dobijate od hleba je što više vlakana i žitarica sa celim zrnom”, kaže ona. “Ako izgleda kao beli hleb, onda je i dalje beli hleb, čak i ako ima dodatke.”

Prednosti obogaćenog hleba: Hleb sa dodatim hranljivim materijama predstavlja neškodljiv način da povećate unos hrane.

Mane obogaćenog hleba: Nema posebnih prednosti više u odnosu na klasičan beli hleb.

HLEB OD KISELOG TESTA

Jedna od najpopularnijih vrsta hleba u ovom trenutku jeste hleb od kiselog testa i mnogi će biti srećni kad čuju da to nije najmanje zdrava vrsta hleba koju možete izabrati.

“Beli hleb od kiselog testa je bolji od običnog belog hleba, ali je i dalje manje dobar od hleba od celog zrva”, kaže ona. “Hleb od kiselog testa sa žitaricama bi bio najbolji izbor ako se držite malih kriški, a sledeći najbolji izbor su male kriške hleba od mekinja.”

Hleb od kiselog testa ima niži glikemijski indeks od običnog belog hleba, ali vodite računa da su porcije ovog hleba obično velike, što može da doprinese većem unosu kalorija.

Povezana vest:  Ja volim kafu i čokoladu: Savršen par koji osvaja svežinom

Prednosti hleba od kiselog testa: Za mnoge ljude hleb od kiselog testa je lakši za varenje i može da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi.

Mane hleba od kiselog testa: Hleb od kiselog testa je kaloričan, što znači da može biti teško da se održava ili gubi telesna težina nejgovom redovnom konzumacijom.

BELI HLEB

Beli hleb jeste najrasprostranjeniniji, ali I najzgodniji za pravljenje sendviča. “Beli hleb se brzo vari, ima visok glikemijski indeks i dovodi do naglog skoka nivoa glukoze u krvi, što znači da definitivno nije najbolji izbor”, objašnjava Suzi. “Ako vaše dete neće da jede hleb od mekinja, beli hleb bogat vlaknima je bolji, ali uvek treba istaći da, ako stalno kupujete beli hleb, vaše dete će nastaviti da ga jede i navići će se na njegovu konzumaciju.”

Beli hleb ima tako visok glikemijski indeks zato što se zrna melju tokom obrade, što znači da u krvotok oslobađaju glukozu brže nego hleb od žitarica sa celim zrnom.

Prednosti belog hleba: Studije su ustanovile da ova vrsta hleba može da poveća broj dobrih mikroba u želucu, čime štiti od bolesti i vodi ka boljem zdravlju.

Mane belog hleba: Beli hleb povećava nivo šećera u krvi jer organizam velikom brzinom apsorbuje ugljene hidrate.

Izvor: https://www.dailymail.co.uk