Srpska kreatorka održive mode, Marija Ivanković Jurišić, bila je specijalna gošća italijanske nedelje održive mode –Torino Fashion Week u junu ove godine. U Torinu je Marija učestvovala na brojnim susretima sa svetskim kućama kojima je primarna ekološka moda, tzv. „slow fashion“ i otvoreni su novi uslovi za saradnju sa inostranstvom. Marija je poznata po svojoj umetničkoj radionici i  brendu Marija Hand Made koji izrađuje odeću isključivo tehnikama ručnog rada, uzimajući najlepše iz prirode i iz srpskog etnološkog nasleđa. Folklorne motive prenosi u oblik savremenog odevanja i koristi prirodna vlakna vune, pamuka, svile, konoplje i lana.

Povezana vest:  Vichy Idealia Skin Sleep za idealnu kožu nakon buđenia, čak i kada su vaše noći kratke

Pored toga Marija Hand Made  sarađuje sa tržištem Pariza u okviru saradnje sa brendom Sakina M’Sa. U Marija Hand Made  radionici izrađuju se štofovi od naše domaće vune u kombinaciji sa recikliranim nitima, a u Parizu se od tih materijala izrađuju gotovi proizvodi: tašne i cipele.

Umetnička radionica Marija Hand Made postoji već 10 godina i iza sebe ima preko 30 modnih revija u zemlji i inostranstvu, od kojih je posebno zapaženo 6 revija u Australiji (od kojih su 3 održane u februaru 2019), kao i predstavljanja u Italiji, Francuskoj, Austriji, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj i Švajcarskoj. Dobitnica je priznanja “Cvet uspeha za ženu zmaja” i priznanja “Zlatna desetka” Skadarlija Fest, kao i priznanja Evropske mreže preduzetništva za uspešno učešće u međunarodnim programima u tekstilu. Ono što je karakteristično za ovu umetničku radionicu, jeste da ona radi na osnaživanju i popularizaciji ženskog preduzetništva u Srbiji, angažujući žene iz teže zapošljivih kategorija.

Povezana vest:  Tradicionalni „Dani borovnice" na Kopaoniku po šesti put zaredom

Atelje Marija Hand Made poseduje Sertifikat izdat od strane Ministarstva finansija i privrede Republike Srbije, da se predmeti Marija Hand Made izrađuju ručno i smatraju proizvodima od umetničke i zanatske vrednosti, odnosno proizvodima domaće radinosti.