Gala Borović, mlada beogradska dizajneraka,  pobednik konkursa Fashion Scout  South East Europe za 2019. godinu dobila je priliku da ove jeseni predstavi svoju kolekciju  na prestižnoj reviji Ones to Watch u okviru programa Fashion Scout tokom London Fashion Weeka.

Uspešnom saradnjom između londonske platforme FASHION SCOUT  i Belgrade Fashion Week-a 2016. je pokrenut regionalni konkurs Fashion Scout SEE na kome se takmiče prestižni mladi dizajneri iz Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Cilj takmičenja je da se modna scena podigne  na viši nivo i uspostavi svojevrsni regionalni Fashion hub kao platforma za promociju talentovanih dizajnera sa ovog područja.

Gala Borović je pobedila na ovom konkursu za 2019. godinu, u finalu održanom tokom Ljubljana Fashion Weeka. Uspeh je i veći jer je izabrana od vrhunskih internacionalnih stručnjaka – Martin Roberts, osnivač Fashion Scout London i direktor Graduate Fashion Week, Biljana Poposka-Roberts, Special Projects Manager Fashion Scout and GFW, Lewis Robert Cameron, Fashion Stylist (Kaltblut Magazine, Vogue Italia, Fucking Young, Pansy Magazine), Gili Biegun, Editor-in-chief Joys Magazine and Giorgia Cantarini, Fashion Editor (Vogue.it, La Republica, Hunger, Esquire). Nagrada za pobedu na konkursu je prilika da Gala predstavi svoju kolekciju na septembarskom izdanju London Fashion Week-a  u okviru Fashion Scout programa ONES TO WATCH.

Ones To Watch je jedan od najvažnijih projekata tokom London Fashion Weeka za promociju novih modnih dizajnera iz celog sveta. Svake sezone samo 4 dizajnera dobijaju priliku da se predstave izbirljivoj londonskoj modnoj publici. Ove sezone Fashion Scout je odabrao  francuskog dizajnera Vincent Lapp koji radi pod imenom brenda AV, avangardni britanski brend IA London iza koga stoji dizajnerka Ira Iceberg, holandski Studio Adaptive Skins koji je kreirao dizajner Jef Montes i našu Galu Borović da predstave svoje inovativne kolekcije za proleće leto 2020.

Povezana vest:  Tradicionalni Sajam milionera slavi 10. godišnjicu postojanja

(Više o tome na https://fashionscout.co.uk/news-home//meet-the-ss20-ones-to-watch-winners)

Gala Borović  je završila osnovne i master studije u klasi Dode Komad na Fakultetu Primenjenih Umetnosti u Beogradu. Nakon toga upisuje još jedan master modnog dizajna, kao stipendista, na ArtEZ Institute of the Arts u Arnemu, Holandija. Njen rad simboliše intuitivna kreativnost kao i ultimativna sloboda stvaranja. Istražujući granice između mode i umetnosti Galin pristup je zasnovan na ličnom haosu, disbalansu kao i asimetriji. Gala u svoj proces rada neprestano uključuje svoju težnju da dočara intimu ključnih životnih trenutaka. Ona iznova koristi bizarne i nepredvidive forme pretvarajući ih u koncepte, zatim koncepte u odevne predmete, a odevne predmete u kolekcije.

Povezana vest:  Knjaz Miloš lansirao ograničenu seriju boca posvećenih Mundijalu

Gala će se u Londonu predstaviti kolekcijom „The Base“. Prateći svoj pristup, njena vizija se u ovoj kolekciji ogleda u ručno rađenoj štampi, teksturama i generalno inovativnom dizajnu tekstilu. The Base je zapravo privatni umetnički studio koji predstavlja moderan prostor za opravdani beg od stvarnosti i kao takav je inspirisao Galu na poseban pristup ovoj kolekciji. Na početku prazan i napušten, ovaj prostor je vremenom dobio oblik studija i platforme u kome se okupljaju bliski prijatelji. Enterijer je uređen mnogobrojnim starim i odbačenim predmetima, polovnim nameštajem, starinama i amaterskim umetničkim delima članova ovoga studija. Često u neredu, podložan stalnim promenama, kao i naglim izmenama izgleda i protoka energije, ovaj prostor odražava trenutno raspoloženje njegovih članova koji su bliski poput porodice. Tokom četiri godine, The Base je bio odenut u najrazličitije forme, kako po svojoj nameni, tako i za potrebe svojih članova. Svaki pojedinac je podsvesno težio da ostavi kako fizički, tako i duhovni trag želeći tako da doprinese razvoju ovoga prostora.

Povezana vest:  Nestlé planira da zaposli više od 20.000 mladih u Evropi

Gala je za ovu reviju u Londonu ostvarila nekoliko važnih saradnji – dizajn nakita je radio danski dizajner  Emilie Axters, cipele je dizajnirao tradicionalni srpski obućar Branislav Stajić, muziku za reviju je radio crnogorski  DJ Dooban X, kao i britanski muzički producent DJ Shiken Hanzo.

Revija je održana  u petak 13. septembra u  jednoj od najznačajnijih londonskih građevina Victoria House, na uglu Bloomsbury Square u Centralnom Londonu, sa autentičnim arhitektonskim stilom.

Pored Beogradskog Fashion Weeka reviju  je podržala i nova, nacionalna platforma  Srbija Stvara  nastala na inicijativi Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije. Platforma obuhvata sistemske mere za razvoj sektora kreativnih industrija i inovacija, kao i jačanje kulturne diplomatije i pozicioniranja Srbije kao zemlje kreativnih, inovativnih i autentičnih ljudi i ideja.

Pored Galine revije u okviru Fashion Scout ShowRoom programa će se zahvaljujući I.DEA PR kancelariji u Londonu  predstaviti i naši poznati dizajneri Aleksandra Lalić i Ana Ljubinković, kao i Abo shoes, naš poznati inovativni  brend obuće.