„Trka za lek“, jedinstven i najveći međunarodni netakmičarski sportski događaj, održana je danas na Adi Ciganliji u Beogradu, pod pokroviteljstvom Nj.K.V. Princeze Katarine, Grada Beograda, Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Manifestaciju je prvi put u našoj zemlji organizovao Evropski forum Donna Srbija.

Tokom svečanog otvaranja, Nj.K.V. Princeza Katarina je u svom govoru istakla: „Radujem se što ću učestvovati u prvom događaju „Trka za lek“ u našoj zemlji. Moj muž i ja smo imali to zadovoljstvo da budemo deo ovog događaja u Vašingtonu 2009. godine, na poziv tadašnjeg potpredsednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena i njegove žene. Zajedno sa tadašnjim potpredsednikom Bajdenom, njegovom ženom Džil i ambasadorkom Nensi Brinker ispred Komen Fondacije, moj muž i ja smo hodali sa preko 50,000 ljudi.“

Povezana vest:  Svetski Festival svesti prvi put u Beogradu

Znajući koliko se Nj.K.V. Princeza Katarina trudi da pomogne i edukuje ljude u Srbiji o raku dojke, tadašnji potpredsednik Džo Bajden je od nje zatražio da održi govor o raku dojke, zajedno sa njim, njegovom ženom Džil i ambasadorkom Nensi Brinker ispred Komen Fondacije.

Nensi Brinker, koja je osmislila događaj „Trka za lek“, takođe je osnovala i „Susan G. Komen Breast Cancer“ Fondaciju 1982. godine u uspomenu na svoju sestru koja je pre toga umrla od ove opake bolesti. Nj.K.V. Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina su ugostili Nensi Brinker i njenog sina u Kraljevskom Dvoru u Beogradu. Njihova Kraljevska Visočanstva gaje veliko divljenje za ambasadorku Nensi Brinker i njen rad.

Povezana vest:  “IVICA I MARICA” U DELTA CITYJU

Događaj, koji predstavlja uvod u Međunarodni mesec borbe protiv raka dojke, posvećen je osnaživanju i podizanju svesti žena i celog društva u borbi protiv raka dojke, kao i sećanju na one koji su izgubili bitku sa ovom bolešću. Organizovan je širom sveta u više od 150 gradova, uključujući Njujork, Čikago, Rim, Atinu, Porto, Bukurešt, Brisel i mnoge druge.

Povezana vest:  Beč: automati za mobilne uređaje

Ove godine, na isti datum, trka je održana u još 17 gradova u Evropi. Pored trke, u sklopu manifestacije organizovan je i edukativni, muzički i zabavni program, u kome su učestvovali umetnik Ljuba Ninković, vokalni solista Ljiljana Filimonović, Nina Dimitrijević i Body fit centar, kao i škola salse Ane Radnovanović i kluba AGUA. Završetak pograma označio je predivni prikaz balona na nebu, puštenih u znak sećanja na žene koje su izgubile život sa rakom dojke.