Najbolji srpski automobilista Dušan Borković i njegov suvozač Igor Marković pobednici su najprestižnijeg domaćeg automobilskog takmičenja, 52. Srbija relija, čime se titula tačno posle 27 godina ponovo vratila u ruke domaćeg takmičara. Borković je u svojoj Škodi fabiji R5 EVO bio najbolji na svih 14 brzinaca koji su voženi na šest lokacija tokom dva dana takmičenja.

U veoma jakoj konkurenciji čak  59 posada iz Srbije, Bugarske, Mađarske, Turske, Švedske, Hrvatske  i Japana, Borković i Marković su suvereno vladali svim brzinskim ispitima i takmičenje završili sa skoro pet minuta prednosti u odnosu na drugoplasiranu posadu. Posle sjajne vožnje prvog dana, istim tempom su nastavili i drugog dana kada su bili najbolji na stazama: Goč, Boturić i Stanišinci.

Povezana vest:  Sebastijan Leb povećao prednost pred Hirvonenom na Novom Zelandu

“Presrećan sam zbog ovog trijumfa. Posle 10 godina sam se vratio svojoj omiljenoj disciplini. Imao sam malu bojazan na početku takmičenja, s obzirom da sam se tek upoznavao sa automobilom. Nisam znao koliko ću se brzo adaptirati, međutim već od prvog kilometra sam osetio da jako dobro vladam autom i da mogu da diktiram ritam relija. Neizmerno sam zahvalan fanovima i mojim dugogodišnjim sponzorima koji su mi pružili veliku podršku kao i svom NIS Petrol Racing timu, Škodi Srbija i gradu Vrnjačka Banja”, rekao je Borković.

Povezana vest:  FORMULA 1, Generalni poredak vozača na trci u Abu Dabiju

Poslednji pobednik iz Srbije na najvažnijem domaćem takmičenju, koje je tada nosilo zvaničan naziv JU reli bio je Vićentije Savić sada već daleke 1992. godine, a zahvaljujući Borkoviću titula se posle punih 27 godina ponovo vraća u ruke domaćeg takmičara.

“Posebno sam ponosan na činjenicu da sam vratio titulu kući. Ovo je bila moja ogromna želja od samog početka, ali nisam bio siguran da ću u tome i uspeti – utoliko je moja sreća danas veća”, dodao je Borković.

Povezana vest:  RELI, PROMENA NA ČELU DRUGOG DANA TAKMIČENJA NA NOVOM ZELANDU

Srbija reli organizovali su Auto-moto savez Srbije (AMSS), Sportski auto i karting savez Srbije (SAKSS) i Grad Vrnjačka Banja, uz podršku Ministarstva omladine i sporta (MOS) i AMS Osiguranja a.d.o.

PHOTO: PR TEAM