Austrijsko ministarstvo turizma i održivosti dodelilo je šestu godinu zaredom „Državnu nagradu za arhitekturu i održivost“, a od ukupno osam nagrađenih objekata, pet građevina se nalazi u Beču.

U Ulici Marijahilfer 182 je smeštena zgrada koja je veoma oštećena 2014. godine kada je u njoj došlo do eksplozije gasa. Ova zgrada je uz podsticaj Grada Beča, a u saradnji vlasnika zgrade i arhitektonskog biroa „Trimmel Wall Architekten ZT“, u potpunosti rekonstruisana. Na osnovu novog projekta objekat je dobio stepenište sa mnogo svetlosti, obnovljeno je unutrašnje dvorište sa zelenilom i povezano sa visokim prizemljem. Potreba za toplotom je umanjena zahvaljujući kvalitetnoj izolaciji i tendama na prozorima koji služe radi zaštite od sunca.

Povezana vest:  Trg otvorenog srca od 1. decembra 2012. do 10. januara 2013. godine

Firma „Ostertag ARCHITECTS“ je zaslužna za obnovu i uređenje bivše zalagaonice u Ulici Šancštrase u Beču. Današnja poslovna zgrada datira iz 1920. godine, a njen spoljašnji izgled je u potpunosti sačuvan. Ovaj nekadašnji spomenik pod zaštitom trenutno služi kao radno mesto mnogim kreativcima i start-apovima. U podrumu zgrade se nalazi energetski efikasna sala za sastanke i seminare. Budući da je ukopana u zemlju, nije joj potrebna značajna količina energije za grejanje i rashlađivanje.

Nagrađeni projekat nove škole Nojbau Bundesšule u bečkom Aspernu, istakao se terasastim terenom i pogledom koji se pruža iz učionica na park. Potpisuju ga arhitekte iz firme „fasch&fuchs“. U međusobnoj smeni neprovidnih i transparentnih površina kroz ovu zgradu na više mesta prolazi svetlost koja stvara osećaj boravka na otvorenom.

Povezana vest:  Aktivan vikend: Turnir u odbojci na pesku i salsa žurka na Sava Promenadi!

Univerzitetska zgrada Tehničkog Univerziteta u Beču još jedan je primer dobrog izbora materijala koji štite okolinu, a istovremeno su prilagođeni klimatskim promenama. Arhitektonski biro „Baumschlager Hutter Partners“ je osmislio zelenu baštu u okviru zgrade, gostinski vrt na dva nivoa, kao i pergolu sa solarnim panelima.

Poslednji dobitnik nagrade je stambena celina uz park „Hana Arent“ u Aspernu. Ovaj projekat firme „Tovatt Architects & Planners“ krunisan je nagradom budući da je zadovoljio sve standarde moderne gradnje: spoj objekata različitih namena, svrsishodnost, mobilnost, očuvanje životne sredine, snabdevanje solarnom energijom i druge.

Povezana vest:  Lego: Nema igračaka samo za devojčice ili samo za dečake

Do sada je za ovu prestižnu nagradu konkurisalo ukupno 500 različitih projekata. Svi dobitnici ovog priznanja su se istakli inovativnim, ekološkim rešenjima i dokazali da je moguće usaglasiti standard kulture stanovanja sa zaštitom životne sredine, mobilnošću i višenamenskim korišćenjem površina.

Link:

www.klimaaktiv.at

PHOTO: Zgrada oštećena u ekploziji gasa 2014. godine, Mariahilfer Straße 182, Beč © Kurt Hoerbst