delta city 2POZORIŠNA PREDSTAVA “NEVIDLJIVI” U DELTA CITYJU

 

Interaktivna pozorišna predstava “Nevidljivi”, premijerno će biti prikazana u sredu, 22.decembra u 12h, na centralnom holu Delta Cityja. Predstava ima za cilj da edukuje i informiše RAE zajednice (Rome, Aškalije i Egipćane), lokalne i centralne vlasti, ali i domaće stanovništvo, o potrebi i važnosti upisa u matične knjige rodjenih i posedovanje ličnih dokumenata. Kao vrsta forum teatra, teatra potlačenih, predstava “Nevidljivi” upravo ukazuje na problem sa kojim se suočavaju “pravno nevidljiva” lica.

Povezana vest:  TransForma: Gusenica je Leptir - prva redizajn modna revija 22. decembra u Domu omladine

Zvanični podaci govore da na teritoriji Republike Srbije živi oko 22 hiljade registrovanih raseljenih pripadnika RAE zajednice, ali se procenjuje da je ta cifra mnogo veća jer mnogi od njih nemaju lična dokumenta pa im samim tim nije priznat pravni subjektivitet.

Ova predstava je deo informativne kampanje koju sprovodi UNHCR (Visoki komeserijat Ujedinjenih nacija za izbeglice) i Praxis, domaća nevladina organizacija koja radi na zaštiti, poboljšanju i promociji ljudskih prava izbeglica, interno raseljenih lica, povratnika po readmisiji iz Zapadne Evrope i pripadnika manjina RAE. Za realizaciju ove kampanje odnosno predstave zaduženo Društvo za zaštitu i unapredjenje mentalnog zdravlja dece i omladine iz Niša.

Povezana vest:  Nedelja italijanske kuhinje širom Srbije od 19. novembra, treći put u svetu