Prilikom obeležavanja prve godišnjice svog rada, Fond za nauku Republike Srbije predstavio je javnosti  naučnike-rukovodioce projekata, koji su prvi dobitnici sredstava Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS). Dobijanjem ovih sredstava 320 mladih naučnika u Srbiji imaju mogućnost za realizaciju 59 projekata iz više naučnih oblasti koje će Fond, tokom naredne dve godine, finansirati u ukupnom iznosu od 9 miliona evra.

Osnivanjem Fonda za nauku napravljen je značajan pomak za naučnu zajednicu. „Prethodna godina je ‘Godina za nauku’ jer je mnogo toga u proteklom periodu urađeno za naučnu zajednicu u Srbiji. Pored Zakona o Fondu za nauku i novog Zakona o nauci i istraživanju, uspostavljeno je i institucionalno finansiranje naučnoistraživačkih organizacija, što je osnov za uspešan rad naučne zajednice“, istakao je prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Povezana vest:  Beograd ponovo domaćin italijanskih vinarija, drugi Balkan Wine Expo 5. marta

Fond za nauku Republike Srbije je prilikom obeležavanja svoje prve godine rada otvorio i Program IDEJE koji je namenjen finansiranju izvrsnih ideja u svim naučnim oblastima. Za Program IDEJE je izdvojeno 24 miliona evra i Program se realizuje kroz četiri potprograma: prirodne, tehničko-tehnološke, (bio)medicinske, društvene i humanističke nauke“, izjavila je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije. Kako je navela, u naredne četiri godine programi Fonda, i nauke generalno, biće finansirani i iz zajma Svetske banke koji je ove godine ratifikovan i uskoro počinje sa implementacijom, a izdvojena su i sredstva iz Evropske unije.

Povezana vest:  U okviru Avon akcije Reci NE nasilju nad ženama Grupi Novinarke protiv nasilja uručena Nagrada za žensku hrabrost

Program IDEJE će omogućiti finansiranje projekata koji se baziraju na izvrsnim idejama koje u budućnosti mogu imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede i/ili društva u celini, uključivanje izvrsnih istraživača u naučnoistraživački rad, jačanje profesionalnih kapaciteta istraživača i stvaranje novih projektnih timova.

Predviđeno trajanje projekata je do tri godine, a sve informacije o Programu i potrebnoj konkursnoj dokumentaciji  mogu se naći na veb sajtu Fonda za nauku: http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/

Povezana vest:  Beograd miran, Prajd zainteresovao i turiste

Projekti u okviru programa IDEJE nemaju unapred zadate teme. Program omogućava istraživačima da definišu sopstvene programe istraživanja, oforme sopstvene timove i da sarađuju sa odgovarajućim laboratorijama, istraživačkim centrima, kao i privredom u Srbiji i u svetu.