Gusta mreža autobuskih linija u glavnom gradu Austrije koje povezuju čitavu Evropu uticala je na odluku da se posle nove železničke izgradi i nova autobuska stanica za međunarodne linije. Nedavno je završena studija izvodljivosti a lokacija gde će stanica biti smeštena je u drugom bečkom okrugu u blizini autoputa A23 i biće direktno povezana sa javnim prevozom (metro linija U2). Tehnički prvoklasno opremljen, pregledan i ekološki, novi autobuski terminal će biti prava vizit-karta Beča.

Povezana vest:  „Popfest“ na Karlsplacu u Beču

Studija preporučuje da autobuski peroni budu opremljeni laganim krovom sa fotonaponskim panelima a da se iznad samog terminala gde se otpremaju putnici podigne hotel i poslovni prostor. Tako autobuski saobraćaj može da se bez velikih posledica na okruženje optimalno organizuje i ekonomski i urbanistički najbolje iskoristi potencijal lokacije.

Terminal će se dobro integrisati u okruženje i unaprediti ga svojom markantnom arhitekturom, lepo uređenim javnim prostorom, zelenilom, dobrom povezanošću sa obalom Dunava i sa tržnim centrom „Stadion Centar“. Predviđena su dva nivoa: prizemlje za otpremanje putnika i donji sprat sa 30 do 34 perona za autobuse, prijatne čekaonice, kafeterije, prodavnice i sanitarni objekti.

Povezana vest:  Više od 15.000 posetilaca u 8. Noći istraživača u Beogradu!

Sledeći korak je arhitektonski konkurs koji će biti raspisan još pre leta 2020. godine.

PHOTO: FLA-PATBAG FBT