Tek što je glavni grad Austrije proglašen najzelenijim na svetu, već mnoge gradske opštine žele još više zelenila i sade na stotine novih stabala. Nova stabla osim što služe lepšem izgledu grada, treba u budućnosti da pruže rashlađenje od sve češćih velikih vrućina tokom leta.

Udeo zelenih površina u Beču čini 53 odsto čitave teritorije grada. U parkovima i na delovima ulica aktuelno ima oko 500.000 stabala a uskoro će biti dodatno zasađeno više od 4.500 novih stabala. Troškovi kupovine novih stabala iznosiće ukupno oko šest miliona evra.

Povezana vest:  PREDAVANJE DR.FEELGOODA O ZDRAVOM ŽIVOTU

Samo u 22. okrugu posađeno je ove godine 600 stabala, što je najviše u jednoj godini ikada zasađenih stabala. „Stabla su nam potrebna kao pluća ne samo za stanovnike opštine nego za ceo grad“, kaže predsednik opštine Ernst Nevrivi.

Troškovi za sadnju jednog stabla u Dunavskom parku iznose oko 300 evra. U samom centru grada je zbog sveobuhvatnog planiranja, uzimanja u obzir brojnih podzemnih cevi i navodnjavanja, ta suma znatno veća i dostiže i do 30.000 evra.

Povezana vest:  Podignite svoj stil na viši nivo sa Crocs Brooklyn kolekcijom sandala

Koje vrste drveća dolaze u obzir zavisi od više faktora: „Najpre se mora paziti na zonu vegetacije. Beč je predeo listopadne šume. Kod izbora zavisi još od toga kako stabla podnose zagađenje ili posipanje solju“, objašnjava rektor Univerziteta za Prirodne resurse u Beču, Hubert Hazenauer. U Beču ima dosta stabala lipe, ali je takođe zastupljen i grab, hrast, platan i javor, topola na Dunavskom kanalu i brest u zapadnom delu Beča.

Povezana vest:  "Dani poklona" u Delta Cityju

U cilju zaštite zdravog okruženja stabla su u Beču zakonom zaštićena i to nezavisno od toga da li se nalaze na javnom ili privatnom zemljištu. Tek uz dozvolu opštine stablo sme da se ukloni a osoba koja je to naručila je u obavezi da zasadi novo drvo na drugom mestu.

„Drveće ne daje samo senku, već zelena podloga reflektuje manje sunčevih zraka. Zabetonirane površine deluju kao kaljava peć“, objašnjava Hazenauer.

PHOTO: Carla Lo.