Gradsko saobraćajno preduzeće „Bečke linije“ je pred početak letnjeg raspusta završilo radove na rekonstrukciji, renoviranju i klimatizaciji vozova metro linije U6 koja jedina u Beču saobraća iznad zemlje.

Grad Beč je investirao četiri miliona evra u projekat rekonstrukcije i klimatizacije vagona na ovoj liniji. Klima uređaji koji su ugrađeni na krovovima metro-vozova služiće kako za grejanje tako i za hlađenje. Vozovi linije U6 su već imali zaštitnu foliju koja snižava temperaturu u vozilu za četiri stepena i ona će nastaviti da čuva vagone od sunca.

Povezana vest:  Šarlin je od braka s Albertom pokušala pobeći čak tri puta!

U javnom prevozu na svakoj stanici ulazi i izlazi veliki broj ljudi pa vruć letnji vazduh neprekidno ulazi u kabine – što je težak zadatak za bilo koji klima uređaj. Prelazak na klimatizaciju kod šinskih vozila duže traje, dok su vozila javnog prevoza u Beču klimatizovana do 75 odsto tj. tri od četiri vožnje leti se obave u rashlađenim vozilima gradskog prevoza. Za razliku od metro vozova, autobusi su odavno potpuno klimatizovani, jer su ta vozila kraće u saobraćaju i imaju ugrađene novije modele klima uređaja.

Povezana vest:  H&M otvara svoj najveći butik u Njujorku

U6 je najduža i najstarija bečka metro linija i bila je u sastavu Gradske železnice. Pre nego što je postala deo Bečkog metroa, integrisana je u gradsku saobraćajnu mrežu. Neke stanice na trasi U6 su izgrađene pre 115 godina, a nekoliko njih je dizajnirao poznati bečki arhitekta Oto Vagner (1841-1918).

PHOTO: Eurocomm-PR/Regina Hügli