Grčka kompanija Gastrejd (Gastrade SA) objavila je da je potpisala sporazum o prodaji 20% akcijskog kapitala bugarskoj kompaniji Bulgartransgas (BULGARTRANSGAZ EAD, BTG), nacionalnom operatoru sistema za prirodni gas u Bugarskoj.

Sporazum u Atini potpisali su osnivač i predsedavajuća Odbora direktora Gastrejda Elmina Kopeluzu (Kopelouzou) i generalni direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov, u prisustvu premijera Republike Grčke Kirjakosa Micotakisa i premijera Republike Bugarske Bojka Borisova.

Novi Akcionarski ugovor takođe su potpisali sadašnji akcionari: Elmina Kopeluzu, Gaslog sajprus investments (GasLog Ciprus Investments Ltd), DEPA komeršal (DEPA Commercial SA), kompanija i novi akcionar.

U ime kompanije Gaslog ugovor je potpisao generalni direktor Pol Vogan (Paul Wogan) dok su u ime DEPA komeršal ugovor potpisali predsednik Upravnog odbora Joanis Papadopulos (Ioannis Papadopoulos) i generalni direktor Konstantinos Ksifaras (Xifaras).

Gastrejd razvija plutajuću priobalnu TPG jedinicu za skladištenje i regasifikaciju (FSRU) u Aleksandropolisu koja će biti novo, nezavisno energetsko rešenje za tržišta jugoistočne i centralne Evrope.

Povezana vest:  Ubrzan pad prodaje Barbika na 21 odsto

Stanica će se nalaziti 17,6 km jugozapadno od luke u Aleksandropolisu i imaće kapacitet skladištenja TPG od 170,000 kubnih metara i kapacitet snabdevanja prirodnim gasom koji će premašiti 5,5 milijardi kubnih metara godišnje. Plutajuća jedinica biće povezana sa Nacionalnim sistemom za prirodni gas Grčke putem 28 kilometara dugog gasovoda, kroz koji će regasifikovani TPG biti transportovan na tržišta Grčke, Bugarske i šireg regiona, od Rumunije, Srbije i Severne Makedonije do Mađarske, Moldavije i Ukrajine.

Ovo je projekat od zajedničkog evropskog interesa (PCI – EU uredba 347/2013), jedan od prioritetnih projekata Evropske unije, koji jača sigurnost snabdevanja, diverzifikuje izvore i puteve snabdevanja energijom, pojačava konkurenciju i podržava uspostavljanje čvorišta za trgovinu prirodnim gasom u širem regionu jugoistočne Evrope, što donosi očigledne prednosti za sve krajnje korisnike.

Povezana vest:  Radno vreme ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata za prvomajske i uskršnje praznike

Projekat podržava i dovršava grčko-bugarski interkonektor (IGB) uz učešće  Bugarskog energetskog holdinga, matičnog preduzeća Bulgartransgasa i kompanije DEPA, putem kojeg će prirodni gas biti transportovan sa TPG terminala u Aleksandropolisu do Bugarske, a odatle i na druga tržišta jugoistočne Evrope.

Učešće u projektu Bulgartransgasa, javnog preduzeća koje upravlja i razvija mrežu prirodnog gasa i infrastrukturu u susednoj zemlji, poklapa se sa aktuelnom energetskom strategijom Bugarske i odlukom da dobije direktan pristup TPG preko terminala Aleksandropolis.

Istovremeno, to je dokaz strateške uloge projekta u jugoistočnoj Evropi koji će imati ključnu ulogu u prodoru TPG-a u regionu, kao i u jačanju energetske likvidnosti na njegovim tržištima.

Generalni direktor Gastrejda Konstantinos Spiropulos (Spyropoulos) rekao je ovim povodom:

Želimo dobrodošlicu Bulgartransgasu na projektu. Potpisivanje sporazuma je rezultat naših dugogodišnjih razgovora na svim nivoima bugarskog energetskog upravljanja. Učešće Bulgartransgasa u projektu je od posebnog značaja jer pokazuje regionalnu prirodu projekta i njegov značaj za tržišta jugoistočne Evrope. To je takođe značajna međunarodna investicija u našoj zemlji i ponosni smo što smo deo nje. Dobro poznajemo naše nove partnere i uvereni smo da ćemo imati odličnu saradnju u cilju promocije energetskog razvoja u našem regionu.

Generalni direktor Bulgartransgasa Vladimir Malinov je naglasio:

Povezana vest:  Šoping vikend u Porto Montenegru

Investicija koju je Bulgartransgaz napravio u projekat TPG-a od strateškog je značaja za razvoj tržišta prirodnog gasa u Bugarskoj i regionu. Ovo će garantovati likvidnost tržišta gasa i konkurentne cene za kupce. TPG terminal u Aleksandropolisu dopunjuje realizaciju koncepta bugarske vlade – Balkansko gasno čvorište (Balkan Gas Hub).

Očekuje se da će TPG terminal u Aleksandropolisu krenuti sa radom početkom 2023. godine.

Sporazum je predmet odobrenja nadležnih organa.