Brandenburger Tor_2011DOČEK NOVE 2011

Milion ljudi na dočeku kod Brandenburške kapije

 

Milion građana Berlina i turista iz čitavog sveta dočekalo je novu godinu na najvećoj nemačkoj proslavi pod otvorenim nebom, kod Brandenburške kapije u centru glavnog grada Nemačke. U ponoć je ispaljeno 130.000 raketa, a gosti su uživali u vatrometu koji je trajao petnaestak minuta. Za to vreme na glavnioj bini pevali su Pol Pots (Paul Potts) i Dejvid Heselhof (David Hašelhof).

Kao i ranijih godina, na proslavi oko Brandenburške kapije važile su stroge mere bezbednosti – nije bilo dozvoljeno korišćenje ni najmanjih petardi, kao ni unošenje staklenih flaša ili čaša u deo grada gde se slavilo.

Povezana vest:  Veliki međunarodni sajam antikviteta u Delta Cityju

Za bezbednost se brinulo 850 policajaca. Incidenata na jednoj od najvećih uličnih proslava na svetu nije bilo. Uprkos tome što su nemačke vlasti još početkom decembra upozorile na opasnost od terorističkih napada u zemlji, nije bilo posebnih mera bezbednosti koje bi se razlikovale od onih prethodnih godina.

Posetioce oko Brandenburške kapije zabavljale su mnogobrojne muzičke grupe i drugi gosti na sedam velikih bina. Navala je, uprkos otežanom kretanju zbog snega koji je noćas počeo da se topi, bila velika, pa je policija već pre ponoći zatvorila pristupe prostoru na kojem se slavilo. Uličnih proslava bilo je i u više drugih nemačkih gradova. Svuda su one protekle uglavnom mirno, a najviše posla imale su vatrogasne ekipe.

Povezana vest:  Taylori se ignorisali na dodeli People Choice

Samo u Frankfurtu na Majni bilo je više od 50 požara. U Bavarskoj su tri žene poginule u kućnim požarima. Većina Nemaca je bezbrižno dočekala novu godinu. Ankete su pokazale da većina građana, koji su ohrabreni brzim oporavkom Nemačke posle privredne krize, sa optimizmom gleda u budućnost.

Više od 40 odsto građana uvereno je, kako pokazuju ankete, da će se ekonomska situacija 2011. i dalje poboljšavati. Čak 70 odsto Nemaca uvereno je da će se i njihov privatni život u ovoj godini razvijati povoljno – kada je reč o ljubavi, porodici i deci.

Povezana vest:  Ledi Gaga među najuticajnijim slavnim ličnostima u svetu