Mlada naučnica iz Niša, sa svojim timom, dokazala je kroz međunarodno priznat rad da jedan od najzahtevnijih oblika vežbanja kod žena uzrokuje preoblikovanje srca bez oštećenja srčane funkcije.

PHOTO: Wannabe Media

Koristi treninga sa opterećenjem na mišiće i kosti kod žena su dobro poznate. Uticaj ovakve vrste treninga na građu i funkciju srca do sada nije bio istražen sveobuhvatno, što često stvara nedoumice, kako kod profesionalnih sportiskinja, tako i kod žena koje tek otpočinju sa vežbanjem. Upravo je ova tema zainteresovala naučni tim iz Niša, na čelu sa mladom naučnicom iz oblasti sporta i medicine Emilijom Stojanović.

Povezana vest:  Projektno finansiranje i znanje u upravljanju projektima doprinosi boljem položaju Roma u Srbiji

Pauerlifting (powerlifting), kao disciplina, iz SAD-a i Velike Britanije proširio se velikom brznom širom sveta i dostigao značajnu popularnost. Međutim, u javnosti još uvek vlada stereotip o pauerliftingu kao isključivo muškom sportu i to zbog opterećenja rada srca i nesporno nežnije konstitucije žena. Sa druge strane, trening sa opterećenjem (sa slobodnim tegovima ili korišćenjem odgovarajućih sprava i mašina) kao oblik vežbanja stekao je ogromnu popularnost među ženama u poslednje dve decenije. Rezultati istraživanja naučnoistraživačkog tima sporovedenog na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja i na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Nišu, objavljeni  su u najnovijem broju prestižnog američkog časopisa za ehokardiografiju (Echocardiography – https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/echo.14842).

Povezana vest:  Zamena tramvajskog koloseka na raskrsnici Ruzveltove i Bulevara

Rezultati tima iz Niša, koji je predvodila je naučnica dr Emilija Stojanović (28), dobitnica nacionalne stipendije „Za žene u nauci“ za 2019. godinu i već etablirana sportska naučnica u svetu (https://www.expertscape.com/ex/basketball),  pokazuju da različite vrste treninga sa opterećenjem, uključujući i pauerlifting, uzrokuju preoblikovanje srca (sindrom sportsko srce) bez oštećenja srčane funkcije, što smatra se normalnim (fiziološkim) prilagođavanjem.

Povezana vest:  MAC VIVA GLAM Ariana Grande kolekcija stiže u februaru

Istraživački tim su činili i međunarodno priznati naučnici: prof. dr Dragan Radovanović, doc. dr  Viktor Stoičkov,  prof. dr Aleksandar Ignjatović,   prof. dr Aaron T. Scanlan i  prof. dr Vladimir Jakovljević, a rezultati istraživanja naučnog tima iz Niša biće prezentovani i na predstojećoj međunarodnoj konferenciji o treningu snage u Hong Kongu 2022. godine (12th International Strength Training Conferece) pred stručnom, svetskom javnosti.

Adresa rada u časopisu: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/echo.14842

PHOTO: www.freepik.com