Danas je Evropska komisija usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) da pomogne finansiranju pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv Kovida 19 koje su nabavile zemlje članice EU.

Komesar za susedstvo i proširenje, Oliver Varhelji je izjavio: „Tokom pandemije EU je pokazala da se odnosi prema Zapadnom Balkanu kao privilegovanom partneru. I dalje ćemo nastaviti u tom duhu i u slučaju vakcina, preduzimajući korake koji će omogućiti brzi i rani početak vakcinacije za najkritičnije zaposlene i najugroženije grupe u regionu. Brza vakcinacija će biti odlučujuća za završetak pandemije i započinjanje društveno-privrednog oporavka Zapadnog Balkana.“

Povezana vest:  Uskoro u Beogradu - nove Reebok CrossFit Nano patike

Paket će se rasporediti u vidu grantova tj. bespovratne pomoći koja će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i opreme neophodne za vakcinaciju. Omogući će da Zapadni Balkan nabavi broj vakcina iz Ugovora EU o prečoj nabavci sa šest proizvođača, tako što će pojedinačne zemlje članice EU podeliti deo svojih unapred dodeljenih doza.

Povezana vest:  Gebrüder Weiss dokazuje svoju snagu u kriznim vremenima - kompanija ostvarila 1,77 milijardi evra neto prometa u protekloj poslovnoj godini

Dok EU nastavlja da podržava Kovaks (COVAX) inicijativu, svetski program koji obezbeđuje pravičan i univerzalan pristup vakcinama protiv Kovida 19 i kom su pristupili i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina u okviru ove šeme početi kasnije nego vakcinacija u EU. Stoga pristup određenom broju doza iz ugovora o nabavci EU će omogućiti regionu da započne vakcinaciju paralelno sa zemljama članicama EU.

Povezana vest:  Marija Šarapova i Saša Vujačić raskinuli vezu

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomažu regionu u finalizaciji strategija za vakcinaciju u skladu sa preporukama Komisije koje će osigurati odgovarajuću pripremu vakcinacije i nesmetano administriranje vakcina. EU takođe finansira projekat sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) koji će pomoći u upravljanju logistikom i isporukom vakcina.