Ciljanom upotrebom ultrazvučnih impulsa mogu se precizno tretirati i moždane bolesti čije je lečenje do sada bilo ograničeno. Nekoliko revolucionarnih procesa razvijalo se poslednjih godina na Univerzitetu Toronto i na Medicinskom univerzitetu u Beču. Proces koji je razvijen u Beču poboljšava moždane funkcije tako što se funkcionalne nervne ćelije aktiviraju spolja. Poboljšanja se očekuju kod različitih neuroloških oboljenja kao što su Alchajmerova demencija, Parkinsonova bolest, moždani udar, multipla skleroza i neuropatski bol. Nove terapije se nalaze na pragu široke upotrebe u kliničkoj praksi, a pregledni rad Univerziteta Toronto i Medicinskog univerziteta Beč objavljen je u stručnom časopisu „Advanced science“.

Povezana vest:  JANA VODA I BEOGRADSKI SAJAM VAŠE PORUKE PRETVARAJU U DONACIJU

Proteklih godina su razvijeni novi koncepti za ultrazvučnu moždanu terapiju. Precizno fokusirani ultrazvučni talasi omogućavaju neinvazivnu hirurgiju, fokusirani prenos lekova ili gena na određena mesta u mozgu i terapeutsku modulaciju neuronskih mreža kod različitih moždanih oboljenja. Prema rečima Rolanda Bajštajnera sa Medicinskog univerziteta u Beču pod čijim vođstvom je razvijena nova metoda transkranijalna ultrazvučna stimulacija (TPS) ovo nije „ili-ili“ opcija već pravi „plus“ u kliničkoj praksi. „Tehnike razvijene u Beču i Torontu predstvaljaju dodatne opcije koje se dodatno primenjuju uz već uspostavljene terapije. Objavljeni podaci pacijenata pokazuju da su ove metode sigurne i spremne za široku kliničku upotrebu“, objašnjava Bajštajner. Velika prednost bečkog procesa je da nema gotovo nikakve nuspojave.

Povezana vest:  Poslastičarska groznica u Beogradu uz Rudolfa Van Vina

Stimulacija nervnih ćelija TPS razvijena je od strane međunarodnog konzorcijuma pod bečkim vođstvom i predstavljena je početkom 2020. godine u jednom naučnom časopisu. Alchajmer pacijenti su u ovoj pilot studiji pokazali poboljšanja koja su trajala tri meseca. „Nova terapija podleže stalnom naučnom razvoju i zahteva posebna neurološka, metodološka i znanja o moždanim funkcijama onih koji je primenjuju“, izjavio je Bajštajner. Bolesti kao što su Alchajmerova demencija, Parkinsonova bolest, moždani udar, multipla skleroza i neuropatski bol ispitivane su i ranije sa procesima moždane stimulacije. Za TPS najverovatnije postoje i nova područja primene, jer može da aktivira dublje moždane regije na neinvazivan način. Dakle sva oboljenja kod kojih je rehabilitacija moždanih funkcija aktiviranjem funkcionalnih nervnih ćelija moguća postaju kandidati za ovu vrstu terapije. TPS je već sertifikovana terapija za Alchajmerovu bolest. Metode razvijene na Univerzitetu Toronto koje takođe koriste ultrazvučne talase odobrene su u neinvazivnoj hirurgiji esencijalnog tremora i tremor dominantnog tipa Parkinsonove bolesti.

Povezana vest:  Festival nauke pod sloganom “NOVO DOBA” od 4. do 6. maja na Beogradskom sajmu

Literaura

Beisteiner R, Lozano A. Transcranial ultrasound innovations start broad clinical application (2020) Advanced Science
doi.org/10.1002/advs.202002026

 PHOTO:  MedUni Wien / AKH Wien / Houdek i MedUni Wien, Mark Glassner