Iako možda deluje jednostavno, najbolji restorantski užitak kod kuće nije tako lako realizovati. Možda deluje da samo treba da rekreirate svoja omiljena jela iz restorana, od predjela do deserta, ali postoje određena pravila kojih bi trebalo da se pridržavate ukoliko želite da ugođaj bude potpun.

Primamljiv meni za restorantski užitak kod kuće jeste balans blagih, jakih, oštrih i slatkih ukusa, sa hranom različite teksture, temperature i boje. Tako, na primer, neutralni i blagi ukusi poput pirinča, paste ili krompira, u kontrastu su sa jakim ukusima, kao što je meso, divljač ili dobro začinjeno povrće, sve to praćeno oštrim ukusom kisele salate, a naglašeno slatkim desertom za kraj.

Povezana vest:  Skotland Jard: Nema uverljivih dokaza da je Dajana ubijena

Pet pravila za izbalansiran meni

  1. Dobro izbalansiran meni ne ponavlja ukuse.

Kada je sir serviran uz predjelo, ne uključuje se ubuduće. Slatka hrana smanjuje apetit, pa se ni voće ne služi kao predjelo, ali se zato preporučuje kao obavezna za kraj. Za restorantski užitak i kod kuće, ako služite prvo jelo sa testom, onda nemojte služiti desert sa koricom, poput pite. Ako ste prvo izneli na sto kremastu supu, nemojte uključiti i povrće u sosu – sos servirajte samo jednom tokom obroka.

  1. Kontrastne teksture.
Povezana vest:  IKEA predstavlja biljne ćuftice kojima ni ljubitelji mesa neće odoleti

Meni treba da nudi i hrskave, i glatke teksture. Hrskava tekstura sirove hrane, kao što je šargarepa i celer, u kontrastu je sa mekanom, poput sira ili supe. Hrskave salate izbalansirane su sa mekšom hranom, poput nudli ili krem sosa. Ovakvim kombinacijama, postižete restorantski užitak i kod kuće.

  1. Kontrastne temperature.

Dobro izbalansiran meni uključuje i tople i hladne temperature. Kod obroka sa četiri jela, toplo prvo jelo praćeno je hladnim drugim, zatim toplim glavnim jelom i hladnim desertom. Kako bi se održala prava temperatura, topla hrana se servira na vrućim tanjirima, a hladna na ohlađenim, i ovo pravilo je veoma važno za kreiranje restorantskog užitka i kod kuće.

  1. Kontrastne boje.
Povezana vest:  Kokteli po meri dama

Dobro izbalansiran meni nudi kontrast raznobojne hrane. Glavno jelo je ključna tačka menija, i sva druga hrana odabrana je da naglasi njegov ukus, temperaturu, teksturu i boje.

  1. Uključivanje začina.

Ako predjelo traje malo duže, nepce može da postane potpuno ublaženo, u kom slučaju se predlaže malo više začinjena hrana za naredna jela. Kombinujući ovo jednostavno pravilo uz gore navedena, sigurno ćete napraviti najbolji restorantski užitak i kod kuće.

Izvor: https://www.etiquettescholar.com/dining_etiquette/gourmet_guide/dinner_menu.html