Svaki lekar će vam reći da su dobrovoljni davaoci krvi pravi heroji, jer jedna donacija može da spasi 3 života. Ali dobrovoljno davalaštvo krvi nije samo korisno za primaoca, već utiče pozitivno i na život davaoca. Osim što poboljšava emotivno i fizičko zdravlje, davanje krvi smanjuje stres, negativne misli i doprinosi osećaju zajedništva.

Ako vam je pored navedenog potrebno još razloga kako biste se odlučili da izdvojite pola sata svog vremena i nekom spasite život, možda će vam neki od sledećih razloga uticati na motivaciju da postanete dobrovoljni davalac.

Povezana vest:  Resonate – Festival analogno-digitalnih umetnosti, Beograd

1. Donirana krv je namenjena onima kojima je život ugrožen teškom bolesti, teškim povredama ili teškom nesrećom.

2. Jedini izvor krvi je ljudski organizam i jedini način da se dobije jeste dobrovoljna donacija. Zbog toga krv nema cenu, a nezamenljiv je lek i pomoć u najtežim trenucima.

3. Donirana krv produžava život onkološkim pacijentima.

Povezana vest:  U 2017. GODINI FONDACIJA ANA I VLADE DIVAC OBEZBEDILA VIŠE OD 2.6 MILIONA DOLARA

4. Donirana krv poboljšava kvalitet života nekih pacijenata, poput obolelih od anemije koji se brzo zamaraju, pate od osećaja pritiska u grudima i često nisu u stanju da obave ni najjednostavnije radnje u toku dana.

5. Zato što je dobrovoljno davalaštvo krvi potvrda dubokog poštovanja tuđeg i vlastitog života, velikodušnosti, odgovornosti, humanosti i visokog morala.

Dobrovoljni davalac krvi možete postati svaki dan u Institutu za transfuziju krvi Srbije, na adresi Svetog Save 39, od 7 do 19 časova. Potrebno je da ste zdravi i punoletni, i da imate preko 50 kilograma. Za donaciju je potrebno samo pola sata, radi lekarskog pregleda i provere krvne slike davaoca, koji se rade pre samog davanja krvi kako bi se ustanovilo da ceo proces neće ugroziti ni davaoca, a ni primaoca.

Povezana vest:  Dijaspora sakupila preko 160.000 dolara za raseljene