Evropska investiciona banka (EIB), banka Evropske unije (EU), obezbedila je 40 miliona evra za Banca Intesa Beograd (BIB) radi podrške bržem oporavku sprskih malih i srednjih preduzeća od covida-19. Ovo je peti zajam EIB-a za oporavak privatnog sektora u Srbiji u okviru finansijskog programa Tima Evrope za borbu protiv covida-19. Od početka pandemije 2020. godine, EIB je obezbedila 180 miliona evra novih, pristupačnijih kreditnih linija za podršku srpskim kompanija, pomažući im da reše probleme sa likvidnošću, održe poslovanje, radna mesta i realizuju svoje investicione plan tokom i posle pandemije.

Kredinom linijom EIB-a potpisanom danas, BIB će moći da ponudi bolje i povoljnije uslove za MSP i preduzeća srednje tržišne kapitalizacije koja su najugroženija trenutnom krizom. Ovom novom finansijskom prilikom, kompanije će moći da nadomeste potrebu za obrtnim sredstvima i realizuju svoje investicije.

Povezana vest:  Prodajna izložba fotografija u Supermarketu

Liljana Pavlova, potpredsednica Evropske investicione banke odgovorna za Srbiju izjavila je: “Ulaganjem 180 miliona evra za podršku bržem oporavku srpskih malih i srednjih biznisa, EIB je pokazao istrajnu posvećenost potpunom i brzom oporavku Srbije od pandemije covida-19. Želimo da pomognemo srpskoj ekonomiji ne samo da odoli uticaju pandemije, već i da se širi, razvija i jača svoju poziciju na regionalnim i tržištima Evropske unije. Sledeći korak u tom pravcu je tranzicija ka zelenijem, digitalnom poslovnom modelu i, kao banka EU, EIB će doprineti ovoj transformaciji, ključnoj za stvaranje radnih mesta i opštu konkurentnost srpske ekonomije.

Draginja Đurić, predsednik Izvršnog odbora, Banca Intesa, izjavila je: „Veliko nam je zadovoljstvo što nastavljamo dugogodišnju saradnju sa našim partnerom Evropskom Investicionom bankom obezbeđivanjem nove kreditne linije u iznosu od 40 miliona evra. Pandemija virusa COVID-19 nesumnjivo je ostavila najveće posledice na mala i srednja preduzeća, te su njihov oporavak i dalji razvoj ključni za održivi rast srpske ekonomije. Kao decenijski lider na tržištu Srbije, kroz novu kreditnu liniju ponudićemo sektoru privrede podršku u nesmetanom kontinuitetu njihovog poslovanja, finansiranju tekućih obaveza i investicionih projekata u cilju očuvanja stabilnosti kompanija i radnih mesta, kao i rasta i osnaživanja domaće ekonomije. Banca Intesa je kao pouzdan partner privredi do sada stavila na raspolaganje 160 miliona evra kroz ugovore o kreditnim linijama sa EIB.”

Povezana vest:  Uskršnja akcija Delta Cityja: Izbor najlepše oslikanog dečjeg jaja i udomljavanje zečeva

Mateja Norčič Štamcar, otpravnica poslova Delegacije Evropske unije u Srbiji je izjavila: “Bez obzira da li se radi o inovativnom, visoko tehnološkom ili malom biznisu u ruralnim delovima Srbije koji se bavi poljoprivrednom ili obradom drveta; bilo da se radi o sajber kompaniji ili seoskom gazdinstvu – EU ima način da podrži bilo koje malo ili srednje preduzeća u Srbiji. Stoga je ovo još jedan korak u pravom smeru ka vitalizaciji i stabilizaciji ekonomije u Srbiji i stvaranju prilika za preduzetnike.”

Povezana vest:  Šakira i Pike: Mreže za komarce i vakcine za siromašnu decu

EIB ima dugogodišnju uspešnu saradnju sa BIB, zahvaljujući kojoj je uspešno plasirala sredstva namenjena MSP, kompanijama srednje kapitalizacije, javnom sektoru i drugim prioritetnim projektima u proteklih 15 godina. Nova finansijska sredstva su deo paketa Tima Evropa za Zapadni Balkan za borbu protiv pandemije. U njih spada i finansijski program od 1,7 milijardi evra usvojen u maju 2020. godine. Evropska unija je proširila svoju podršku sa dva dodatna programa, za koja se očekuje da će obezbediti do 900 miliona evra novih sredstava za region.