Na inicijativu predsednice Vlade Ane Brnabić pokrenut je karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija”. Karavan se sprovodi uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju USAID i Propulsion i Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Na događaju na Trgu republike u Beogradu okupljeni građani su imali priliku da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka: kako se dolazi do određene informacije, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo. Pored toga, kroz radionice sa predavačima i razgovore sa domaćim influenserima predstavljene su osnove digitalne pismenosti i bezbednosti.

Povezana vest:  Američki komičari se izvinili Srbima zbog vređanja

Tokom naredna četiri meseca karavan će posetiti još 15 gradova Srbije: Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar. Kao i u Beogradu, građani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora.

Događaju je prisustvovala Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija koja je tom prilikom izjavila: „Digitalne veštine su značajne ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj svakog građanina Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast. Digitalno preduzetništvo je baza digitalne ekonomije, i neophodno je da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba. Znamo da je trenutno u Srbiji IT sektor najprosperitetniji, ali posebno treba da imamo u vidu da ga snažnim čine upravo mala i srednja preduzeća. Iako ova preduzeća čine tek nešto više od petine ukupnog broja IT firmi, upravo ona prema prihodima, zaposlenima, kapitalu i dobiti nose čak dve trećine celokupne poslovne aktivnosti domaćeg IT sektora.“

Povezana vest:  Huawei predstavio glamuroznu reviju visoke mode Amato Haute Couture

Prisutnima se obratila i prof. dr Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koja je istakla da je Srbija mnogo učinila na polju digitalizacije. „Zahvaljujući vizijama predsednika Aleksandra Vučića i zalaganjima premijerke Ane Brnabić, sada građani imaju priliku da određene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova. Koliko je digitalna pismenost važna, uverili smo se u vreme pandemije Kovid 19, kada smo radili od kuće, bili u izolaciji zbog bolesti, a naši najstariji morali zbog očuvanja zdravlja da budu odvojeni od svojih najbližih. Oni su pokazali odgovornost i spremnost da prihvate tehnološke inovacije u uslovima kada su zbog virusa bili u izolaciji, koristeći savremenu tehničku opremu za komunikaciju sa svojim najmilijima. Kroz ovaj projekat poseban fokus će upravo biti na digitalnom opismenjavanju starih, što podrazumeva obuke u gerontološkim centrima i domovima za stare“, dodala je Kisić Tepavčević.

Povezana vest:  Podeli dobre vibracije!

Karavan je namenjen svim građanima, od mladih koji su  izloženi digitalnom sadržaju od rođenja, preko digitalno spretne generacije Z i njihovih roditelja, do građana kojima su digitalni resursi nedovoljno poznati ili dostupni.

Više informacija možete potražiti na sajtu digitalnaekspedicija.gov.rs