Medicinsko-istraživački fond gradonačelnika Beča će ove godine po drugi put finansirati istraživačke projekte u vezi sa dugoročnim posledicama Covid-19 oboljenja, novim lekovima protiv koronavirusa kao i psihičkim i neurološkim uticajem bolesti. Grad je obezbedio sredstva u visini od milion evra.

Takođe se mogu prijaviti projekti koji se bave drugm temama u okviru istraživanja oboljenja Covid-19. „Ukoliko se podnese veliki broj prijava kao što je bio slučaj 2020. godine, moguće je povećati iznos koji je namenjen za finansiranje projekata“, izjavo je Peter Haker, presedavajući fonda i član gradskog veća zadužen za zdravstvo.

Povezana vest:  Jelena Karleuša poručuje mladim LGBT osobama: Vi ste budućnost države i planete

Prvi put kada je raspisan poziv 2020. godine prijavilo se 47 istraživačkih radova za koje je grad Beč izdvojio dva miliona evra. Haker polazi od toga će i ove godine biti velikog interesovanja za učešće. Beč je osnovao fond 1978. godine, a njegov cilj je finansijska podrška istraživačkim radovima bečkih lekara koji su zaposleni u klinikama, na Medicinskom univerzitetu, ali i u privatnim bolnicama i kompanijama.

Povezana vest:  Ulična moda i sport dolaze u robnu kuću IKEA s novom SPÄNST ograničenom kolekcijom, zajedno sa prvim IKEA skejtbordom

Do sada je finansirano 1.600 projekata sa 37 miliona evra.

Foto: Ani Kolleshi