Prva revija održive mode Verice Rakočević, Tamare Jarić i Igora Todorovića,  biće održana 29. novembra, u 18h, u svečanoj Sali Skupštine grada Beograda,a u organizaciji Fabrika. Ova tri vrhunska modna kreatora će prikazati mini kolekcije i po završetku revija će se obratiti publici i pojasniti njihovo viđenje održive mode.

Održiva moda je doživela ogromnu ekspanziju u celom svetu, pogotovu sa pandemijom Corona virusa i  postala je ne samo apsolutni trend, nego i imperativ, pre svega iz razloga što je modna industrija veliki zagađivač planete(zvanično, 10% emisije štetnih gasova na planeti proizvodi modna industrija). Mnogi najpoznatiji svetski kreatori su počeli da rade održivu modu i to je sada nezaustavljiv proces. „Održiva moda je postala ekološka i socijalna odgovornost“. Taj pokret podrazumeva ne samo proizvodnju održive mode, već kompletnu kampanju, koja ne podrazumeva samo insistiranje na recikliranju materijala, već i niz drugih aktivnsoti među kojima je i povratak na nekadašnji sistem funkcionisanja kada su se radile 2 kolekcije godišnje, a ne kao sada 5, 6, pa i više, što će rezultirati smanjenjem hiperprodukcije proizvodnje, poznate ličnosti se kao primer, pojavljuju na velikim događajima u već viđenim haljinama….. Carlo Capasa, direktor Milanskog Fashion weeka je najavio od Seprembra obnavljanje „green Fashion award“ kao gala završnicu Milanskog Fashion weeka i čuveni „green carpet“ koji okuplja sve što nešto znači u svetskoj modi i koja postaje možda i najvažnija nagrada u modnoj industriji, što je veliki podsticaj u svim nastojanjima na insistiranju bavljenja održivom modom.. 

Povezana vest:  "Dani mature" u Delta Cityju

Kako je održiva moda u Srbiji minimalno, ni približno dovoljno zastupljena,  agencija Fabrika je odlučila da krene sa kampanjom, kako bi što više modnih kreatora i modnih kuća počelo da radi održivu modu. Više nego ikada, u toku je globalna kampanja za očuvanje planete, ali se pre svega mora insistirati na ličnim, individualnim promenama i isticanju značaja održive mode, edukaciji i delovanjem na svim nivoima.

Povezana vest:  NOVO: NIVEA ulja za čišćenje lica

Kako bi kampanja koju želimo da pokrenemo bila što efikasnija, odlučili smo da napravimo modnu reviju sa našim najpoznatijim modnim kreatroima koji zahvaljujući svom radu i ugledu imaju veliki uticaj na javnost i modni svet, nadajući se da će svojim primerom omasoviti primenu održive mode u našoj zemlji, a to su Verica Rakočević i Igor Todorović, a kolekciju održive mode će pored njih prikazati i kreatorka Tamara Jarić koja već godinama živi i uspešno radi u inostranstvu i sigurnim koracima gradi uspešnu Internacionalnu karijeru.

Povezana vest:  40. Beogradska nedelja mode počinje 23. oktobra