U Beču su od 1. marta 2022. godine uvedene parking zone u svim gradskim opštinama, kao i nalepnice za parkiranje za stanovnike odgovarajućih opština. Istovremeno su cene i trajanje parkiranja ujednačeni na teritoriji celog grada.

Parkiranje sa nalepnicama u naselju stanovanja je dozvoljeno bez ograničenja osim u trgovačkim ulicama. U svim opštinama parkiranje radnim danima od 9 do 22 časa je moguće samo uz kupovinu parking karte. Maksimalno trajanje parkiranja iznosi dva sata. Od ovih pravila su izuzeta slabo naseljena područja kao što su komercijalne i industrijske zone.

Povezana vest:  Pampers Premium Care za zaštitu sa 5 zvezdica - od sada sa indikatorom vlažnosti

U delovima grada u kojima su nalepnice za parkiranje ranije uvedene saobraćaj se smanjio za 30 odsto. Stanovnici naselja su imali dovoljno mesta za parkiranje, dok su ostali građani umesto sopstvenih vozila počeli da koriste javni prevoz što doprinosi očuvanju klime. Manje vozila znači manje buke, prašine i emisije ugljen-dioksida u gradu.

Prihodi od upravljanja parking prostorom koriste se za širenje mreže bečkog javnog prevoza i finansiranje različitih projekata.

Povezana vest:  ŠOPING CENTAR PLAZA POKLANJA KONCERT MARIJE ŠERIFOVIĆ

Foto:  Seongho Jang i Dmitry Shamis