Grozdani Olujić uručena NIN-ova nagrada 

grozdanaolujicNIN-ova nagrada za najbolji roman objavljen u 2009. godini, uručena je danas u Beogradu Grozdani Olujić, za knjigu „Glasovi u vetru“ u izdanju Srpske književne zadruge. 
Grozdana Olujić je prilikom uručivanja nagrade u Narodnom pozorištu rekla da jezik pamti, beleži granice prostora koji su pripadali davno nestalim plemenima i narodima – od Hazara do severnoameričkih Indijanaca, čuvajući integritet i običaje ugašenih plemenima, živih još jedino preko priča i legendi. 
-Menjaju se samo imena, pa Beograd desetinama puta rušen i građen, čas na Istoku, čas na Zapadu, svugde i nigde, prvo postaje keltski Singidunum, pa Alba Greka i konačno Beograd izložen svim vetrovima istorije – rekla je ona. 
Grozdana Olujić je istakla da junak romana, doktor Danilo Aracki, tragajući za nestalim bratom, na drugom kraju sveta to shvata, kao što shvata i da jezik ne čuva samo identitet naroda i pojedinca, već i leči, prestrašen brzinom kojom u ratovima Balkana nestaju oni koje volimo. 
Njen junak je, kako je rekla, željan da obnovi svoju nekada moćnu porodicu, pitajući se gde su nestale godine i ljudi i ko će ih se setiti kada njega ne bude bilo i na kraju zaključuje da je knjiga deo poslednjeg šanca odbrane od zaborava. 
-Nedeljnik NIN već više od 50 godina, pomaže knjizi da opstane. Pisana u samoći i tišini, više od 30 godina knjiga ‘Glasovi u vetru’ se taložila u meni, a zatim je, ođednom, kao da je samu sebe pisala, izašla u svet. Zahvaljujući na nagradi, nadam se da će je zavoleti, oni za koje je ova knjiga napisana – rekla je ona. 
Predsednik žirija Milan Vlajčić je rekao da svrha nagrade nije u davanju propusnice za književnu večnost, već u podsticanju brige za književnost i ohrabrivanju čitalačkih nagrada. 
Prema njegovim rečima, roman Grozdane Olujuć je u glasanju NIN-ovog žirija, „za dlaku“ umakao romanu Žarka Komanina „LJetopis vječnosti“ i da je tako bilo i predhodne tri godine, „što govori da neko, kao u olimpijskoj trci, prednjači, ali, za razliku od atletskih disciplina, ovde nema poraženih“. 
-Grozdana Olujić je već na prvom susretu sa novinarima nakon proglašenja dobitnika nagrade, počašćena i olakim priznanjem da je treći ženski pisac među nagrađenima, a ona je taj kompliment elegantno odbacila, rekavši da joj je dovoljno što je pisac – rekao je on. 
Vlajčić je istakao da roman „Glasovi u vetru“ neće oduševiti pobornike takozvanog „ženskog pisma“ jer je to ozbiljna i pomalo starinska porodična hronika koja povezuje strašne decenije prošlog veka u uslovima stranstvovanja, nametnutog rešenja i intimne muke da se očuva jezik u pamćenju i slika izgubljenog doma i zavičaja. 
Književnci Grozdani Olujić plaketu je uručio glavni i odgovorni urednik NIN-a Srđan Radulović, a nagradu od 10.000 evra je obezbedio poslovni klub „Privrednik“. 
Grozdana Olujić je nagradu dobila većinom glasova žirija koji su činili Milan Vlajčić, Aleksandar Ilić, Aleksandar Jovanović, Milo Lompar i Mladen Šukalo. 
U široj konkurenciji za nagradu su bila 133 dela, a u užem izboru, pored nagrađenog, i „Prsti ludih očiju“ Rajka Vasića, „Tri slike pobede“ Zvonka Karanovića, „Taoci“ Sandre Petrušić, „A ako umre pre nego što se probudi“ Đorđa Pisareva, „Konstantinovo raskršće“ Dejana Stojiljkovića i „Park kamen maćado“ Mirjane Urošević. 
NIN-ova nagrada za književnost dodeljuje se od 1954. godine kada je dobitnik bio Dobrica Ćosić, za roman „Koreni“. 
Prošle godine nagrada je dodeljena književniku Vladimiru Pištalu za delo „Tesla, portret među maskama“. 

Povezana vest:  Bečke pijace u akciji za socijalno ugrožene