Na platou ispred i unutar Rajićeva Šoping centra u Beogradu juče poslepodne održan je prvi dan “Vikenda sunčanih avantura”. Događaj, koji je organizovan u okviru kampanje “Zaštita za sve” sa ciljem informisanja dece i roditelja o merama zaštite od sunca, nastavlja se danas nizom edukativnih i zabavnih aktivnosti za decu i roditelje od 15 do 19 časova.

U takmičenju na temu zaštite od sunca učestvovale su tri osnovne škole iz Beograda: „Franc Prešern” iz Rakovice, “Majka Jugovića” iz Zemuna i “Skadarlija” sa Opštine Stari grad. Na osnovu znanja o odgovornom ponašanju na suncu prvo mesto i nagradu – VR set, prvog dana takmičenja osvojila je Osnovna škola “Franc Prešern”.

Nadmetanje škola je podrazumevalo niz igara na terenu specijalno uređenom za tu priliku i takmičenje u igranju edukativne online igrice „Sunčane avanture” na velikim ekranima. U ovim aktivnostima, pored timova unapred prijavljenih škola, učestvovala su i deca koja su se prijavila u toku događaja. Za sve učesnike takmičenja obezbeđeni su pokloni na temu zaštite od sunca.

Povezana vest:  Nova Schauma Cotton Fresh linija za masnu kosu

„Vikend sunčanih avantura” se organizuje u okviru kampanja „Zaštita za sve” sa ciljem edukacije dece, roditelja i prosvetnih radnika o važnosti odgovornog ponašanja na suncu. Kampanju sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije od 2018.godine.

Tokom oba dana „Vikenda sunčanih avantura” deca imaju priliku da se druže sa poznatim glumcem i voditeljem emisije za decu „Plava ptica” Osmanom Ahmetom i Cerijem, glavnim junakom igrice “Sunčane avanture”. Takođe, roditelji imaju priliku da u besplatnom dermatološkom savetovalištu razgovoraju s lekarima specijalistima dermatovenerologije i saznaju sve informacije o važnosti i načinima zaštite dečje kože od sunca.

Svi učesnici takmičenja i posetioci savetovališta kao poklon dobijaju knjigu „Deca i Sunce”. Autor ove knjige u stihovima je prim. dr Milan Bjekić, dermatolog, a ilustrovao je poznati umetnik Dobrosav Bob Živković.

Povezana vest:  L’Oréal na listi kompanija sa najvišim etičkim standardima

“Kao posledica kumulativnog efekta nezaštićenog izlaganja suncu u detinjstvu mogu nastati  ozbiljne dugoročne posledice koje se najčešće javljaju u kasnijim godinama života. Zato su aktivnosti naše kampanje usmerene na informisanje i proširivanje znanja roditelja, prosvetnih radnika i dece o važnosti i merama zaštite dece od sunca. Trudili smo se da edukaciju prilagodimo deci, zato smo osmislili takmičenja poput ovog danas, u kojem nagrade osvajaju znanjem o zaštiti od sunca, a istovremeno se zabavljaju. Na isti način je u okviru kampanje osmišljena i online igrica „Sunčane avanture”, koja je već postala veoma popularna među decom, a koju odobravaju i roditelji jer ima edukativni karakter,” objasnila je Nada Miletić Nevajda iz Eucerin Srbija.

“U okviru kampanje “Zaštita za sve” organizovali smo i edukacije o odgovornom ponašanju na suncu koje je prošlo više od 1000 učitelja širom Srbije. Takođe, 6 najvećih škola u Srbiji dobilo je UV indikatore, a još 40 škola u preko 30 gradova širom Srbije osvojilo je donaciju ovih specijalnih merača UV indeksa učešćem na konkursu “Dva lica sunca”. U školama koje učestvuju u takmičenju tokom ovog vikenda  takođe će biti postavljeni UV indikatori,“ rekao je predsednik Upravnog odbora Fonda B92, Veran Matić.

Povezana vest:  Odvažnost, elegancija i nežnost... U fantastičnoj kolekciji My Lovely Bag

Drugog dana „Vikenda sunčanih avantura“ u takmičenju će učestvovati timovi osnovnih škola „Laza Kostić” iz Novog Beograda, “Despot Stefan Lazarević” sa Zvezdare i “Sveti Sava” sa Vračara. U takmičenju će, kao i prvog dana događaja, moći da učestvuju i deca koja se prijave tokom događaja. Pobednička škola drugog dana će takođe osvojiti VR set, a sve škole učesnice takmičenja dobijaju i ček na 40.000 dinara za nabavku opreme koja im je potrebna.

Foto: Eucerin Srbija