Ovog petka u Beogradu je održan izbor za najboljeg Blic preduzetnika „Junaci mikro biznisa„, a ova tradicionalna manifestacija koja promoviše, jača i podržava preduzetnički duh sa akcentom na male biznise u Srbiji, održava se već 12 godina.

Nagrada je podstrek u daljem radu, ali i dobar pimer i motiv svima koji žele da se otisnu u preduzetničke vode.

Porodična firma iz Svrljiga „Kvalitet Stamenković“, koja je bavi proizvodnjom kora i rezanaca proglašena je za najboljeg preduzetnika i dobirnik je 500.000 dinara. Drugo mesto i 300.000 dinara osvojila je preduzetnička radnja „Marko Stojanović, Guča“ čija je delatnost kovanje I izrada predmeta I nameštaja od metala, a treća nagrada i 200.000 otišli su u ruke „Ravnogorac Meze Shop“ iz Mionice, proizvodnji suhomesnatih proizvoda.

Proglašenju pobenika takmičenja „Junaci mikro biznisa“, prisustvovali su i ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali, predsednik izvršnog odbora „3 Bank“ Vladimir Vukotić i Branka Simanić iz Privredne komore Srbije.

Siniša Mali: Mali preduzetnici ulepšavaju sliku naše privrede I razvijaju ekonomiju

– Pored svih problema sa kojima se suočavamo, ovo je najlepši događaj na kom sam bio ove godine. Ulepšali ste sliku naše privrede, ekonomije i Srbije zahvaljujući vašoj posvećenosti. VI ste oni koji razvijaju našu ekonomiju. Mogu samo da vam poželim još puno, puno uspeha i da za godinu dana to ne budu više samo mali biznisi do 5 zaposlenih, nego neka bude i do 10 zaposlenih, istakao je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je dodao da je država tu da pomogne privredi, ali priznao da je težak period pred nama.

– Krenulo je sve sa pandemijom ali država je pokazala koliko je stabilna i jaka. Mi smo 8,8 milijardi evra iskoristili. Nekiod vas su tu pomoć koristili, ali smo ostvarili sjajan uspeh. Mi smo u poslednje dve godine kumulativno najbrže rastuća ekonomija, kaže on.

– Imamo i sredstava i mogućnosti da reagujemo. Za vas preduzenike je to najvažnije, da možete da se oslonite na vašu državu, da nisu kao neke prethodne krize kada nismo mogli da se nosimo sa njima. Stabilni smo i pomagaćemo i dalje. Kada je država u pitanju nama nije cilj da vama smetamo, već da stvorimo stabilno, atraktivno i konkurentno poslovno okruženje i da povećavamo standard građana kako bi i vaši kupci mogli da troše. Zato je vest o povećanju penzija, minimalne zarade i zaradama u javnom sektoru, važna da bi se mi izborili sa rastućom uvezenom inflacijom, objasnio je minister.

Povezana vest:  Poveži se sa prirodom – obrazovanje o klimatskim promenama za održivi razvoj

Najveći deo tereta ove krize država je preuzela na sebe, i nastavićemo tako, zaključio je ministar.

Pobednici firma “Kvalitet Stamenković”: Novac od nagrada ulaganje u dalje razvijanje biznisa

Pobednici kažu da će novac od nagrada uložiti u dalje razvijanje svog mikro biznisa.

– Novac od nagrade uložićemo u sve što nam trenutno fali u poslovanju. Na primer, od ponedeljka krećemo sa izradom testa za picu te će nam za to novac dobro doći, kaže porodica Stamenković iz Svrljiga, čija firma proizvodi kore godinama unazad.

U posao su ušli pre desetak godina. Testo su u početku razvijali i pravili kompletno ručno, da bi tek posle par godina kupili laminator i sve potrebne mašine. Sada svakog dana u njihovoj radionici izađe oko 100 kilograma kora koje prodaju na lokalnom tržištu i okolnim mestima.

Drugoplasirani Marko Stojanović: Nagrada je i velika odgovornost

Drugoplasirani, Marko Stojanović iz Guče koji se u svojoj preduzeničkoj radnji bavi umetničkim kovanjem, je pored potvrde da će novac uložiti u razvijanje kovačkog posla rekao i da je sada „najveći i najteži zadatak opravdati drugo mesto na ovom takmičenju“. Marko je radnju registrovao pre 4 godine, a danas u svom asortimanu ima više od 40 proizvoda, između ostalog i stolice, mačeve, poljoprivredne alate, ograde i razne ukrase. Zanat je kako kaže naučio od akademskog kovača Miodraga Rogana. Za neke poslove kako nam je rekao mu trbea i po 1.200 sati rada, a sve što radi čini samo uz pomoć čekića i nakovnja.

Povezana vest:  PREMIJERNO IZDANJE „MIKSER KIDS MARKETA"

Trećeplasirani – Danijela Vesić “Ravnogorac Meze Shop” prozivodnja suhomesnatih proizvoda: Doslednost tradicionalnoj recepturi kao moto

Porodica Vesić iz Mionice, čija je firma „Ravnogorac Meze Šop“ osvojila treće mesto, kaže da je velika čast što su osvojili treće mesto na ovom takmičenju i zahvalili se stručnom žiriju koji je prepoznao njihov kvalitet. Njihov moto i dalje će biti doslednost tradicionalnoj recepturi i proizvodnji suhomesnatih proizvoda izuzetnog kvaliteta. U posao su krenuli 2016. godine i danas obrađuju i do 8 tona mesa godišnje (tj. oko 700 kilograma mesečno). U asortimanu imaju 17 suhomesnatih proizvoda. Imaju dve radnje i jednu tezgu na pijaci, a plan im je da poslovanje prošire i na veće gradove kao što je Beograd i da zaposle još radnika.

Vladimir Vukotić 3Bank: Junaci današnjeg doba su oni koji imaju hrabrost da sanjaju svoje snove

Vladimir Vukotić je istakao da je i on i 3Bank kojom rukovode da su junaci današnjeg doba ljudi koji su svoj život uzeli u svoje ruke i imali hrabrosti da sanjaju svoje snove.

– To nas posebno motiviše zato što smo i mi u neku ruku, startap banka, kaže predsednik izvršnog odbora „3Bank“-e, Vladimir Vukotić, dodajući da je njih par počelo iz jedne garsonjere sa idejom da se bave mikrokreditiranjem.

– Naše najbitnije klijentske grupe su pre svega preduzetnici, mali poljoprivrednici ali i građani koji nemaju pristup finansiranju. Do sada smo odobrili 300.000 mikro-zajmova, u vrednosti 900 miliona evra i da kreiramo 60.000 radnih mesta. Pored toga, 45 odsto naših novih klijenata nikad nije koristilo kredite. Neki od tih junaka su srećom tu sa nama i izbor je bio više nego težak i prosto sam bio odušljevljen koliko smo isto u komisiji razmišljali. Sama činjenica da ste danas sa nama je nešto što treba da vas učini ponosnima, zaključio je predsednik izvršnog odbora „3Bank“-e Vladimir Vukotić.

Povezana vest:  Nestlé sladoledi organizovali na Adi fotografisanje najvećeg selfija na Balkanu

Branka Simanić iz Privredne komore Srbije: Edukacija preduzetnika, inovacije i digitalizacija

Prisutnima se obratila i Branka Simanić iz Privredne komore Srbije koja je istakla na koje sve načine komora podržava rad preduzetnika.

– Privredna komora Srbije svojim aktivnostima i uslugama snažno podržava preduzetnike. Takođe vodimo registar preduzetnika i svako od naših udruženja je delegiralo jednog člana i formiran je parlament. Unutar parlamenta postoji nekoliko sekcija (kao na primer za žensko preduzetništvo). Međutim preduzetnici rade u različitim sektorima, i mi smo krenuli u formiranje sekcija po tim delatnostima. Ono na čemu aktivno radimo je promocija preduzetništva, jer na taj način ohrabrujemo što veći broj ljudi. Mi ćemo intenzivno raditi na 3 stvari, edukacija preduzetnika, inovacije i digitalizacija naših preduzetnika, kaže Branka Simanić iz PKS, pozivajući finaliste takmičenja da se pridruže radu PKS.

Sturčni žiri koji su činili predstavnici Ministarstva finansija, „3Bank“-e, „Blic Biznis“-a, i Privredne Komore Srbije krenuo je u izbor sa 100 sjajnih preduzetničkih priča, da bi u finale ušlo njih 5: „Ravogorac Meze Šop“, „Marko Stojanović, Guča“, „Milić MPD Zrenjanin“, „Kvalitet Stamenković, Svrljig“ i „Mimi Produkt 2017 Novi Pazar“.

Žiri je finaliste birao na osnovu zajedno određenih kritzerijuma: najviše 5 zaposlenih, da je pokretanjem svog biznisa kreirao radno mesto za sebe, da je porodica uključena u njihov mali biznis, da je zahvaljujući tom biznisu ostvario promenu kvaliteta života za svoju porodicu i sebe i ulaganje u razvoj tog posla.

Sama akcija „Junaci mikro biznisa“ je pokrenuta sa ciljem promovisanja, jačanja i podrške preduzeničkom duhu sa akcentom na male biznise u Srbiji. Nagrade koje su dodeljene su tu kao podstrek daljem radu, ali i dobar primer i motiv svima ostalima koji žele da se otisnu u preduzetničke vode.

Foto: ZORAN ILIĆ / RINGIER